Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Συνέχιση των αεροπορικών επιθέσεων κατά του PKK στο Ιράκ θέλει η Τουρκία

Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από το κοινοβούλιο να ανανεώσει για ένα χρόνο το «πράσινο φως» για την πραγματοποίηση επιδρομών εναντίον των θέσεων των Κούρδων ανταρτών στο ιρακινό έδαφος, ενώ αναζωπυρώνονται οι μάχες ανάμεσα στο στρατό και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).
Το κυβερνητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) κατέθεσε επισήμως σχετικό αίτημα στο τουρκικό κοινοβούλιο, το οποίο θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στη διάρκεια της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου που αρχίζει σήμερα, έγινε γνωστό από κοινοβουλευτική πηγή.
Από το 2007, το κοινοβούλιο εγκρίνει τακτικά αυτά τα κυβερνητικά αιτήματα που επιτρέπουν στον τουρκικό στρατό να βομβαρδίζει τα κρησφύγετα του PKK στο ιρακινό έδαφος και να επεμβαίνει αν είναι απαραίτητο με χερσαίες δυνάμεις. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η αεροπορία της Άγκυρας βομβάρδισε πολλές θέσεις των κούρδων αυτονομιστών στο έδαφος του γειτονικού Ιράκ.
Η υφιστάμενη έγκριση από το κοινοβούλιο λήγει στις 17 Οκτωβρίου.
Η κουρδική σύγκρουση έχει αναζωπυρωθεί στη νοτιοανατολική Τουρκία από την αρχή του καλοκαιριού. Έχουν πολλαπλασιαστεί οι ένοπλες επιθέσεις του PKK και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων, ενώ έχει ενισχυθεί η καταστολή του πολιτικού κινήματος των Κούρδων από τις αρχές.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.