Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Οι Η.Π.Α. αποχωρώντας δεν θα περάσουν ξώφαλτσα


Radikal
(23/2/2009)
Στην πορεία που θα ακολουθήσουν οι Η.Π.Α. βγαίνοντας από το Ιράκ συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία. Στην διαδρομή που καθορίστηκε για την επιτάχυνση της αποχώρησης από το Ιράκ, συμπεριελήφθη η Αλεξανδρέττα και η Μερσίνη στον δρόμο που θα ακολουθηθεί για την μεταφορά των στρατιωτών, των βαρέων όπλων, των αρμάτων και των πολεμοφοδίων. Υπενθυμίζεται ότι οι Η.Π.Α. που είχαν έρθει σε δύσκολη θέση κατά την μετάβαση των δυνάμεών τους στο Ιράκ το 2003, κατά την διέλευση που θα γίνει τώρα, έγινε γνωστό ότι επιθυμούν να ξανακτυπήσουν την πόρτα της Άγκυρας για την επιστροφή.

Η Τουρκία που είχε ζήσει πολιτική κρίση τότε με το θέμα του κυβερνητικού εγγράφου που απορρίφθηκε από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, προς το παρόν παραμένει σιωπηλή. Όμως οι Η.Π.Α. πιστεύουν ότι αυτή την φορά θα έχουν την υποστήριξη της Άγκυρας. Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ είναι 140.000. Όμως το ουσιαστικό πρόβλημα της αποχώρησης είναι τα βαριά όπλα, τα άρματα και τα πολεμοφόδια.

Στην Έκθεση που κατατέθηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε η υπενθύμιση ότι το δυναμικό εγκαταστάσεων του Κουβέιτ και των άλλων γειτονικών χωρών μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα της μεταφοράς και ζητήθηκε να υιοθετηθεί μεταφορά πολλαπλών διαδρομών στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία. Ακόμα τονίστηκε ότι ο Αμερικανικός στρατός κατασκεύασε στις πόλεις της Μεσογείου που έχουν λιμένες (στην Αλεξανδρέττα και στην Μερσίνη) γέφυρες για την μεταφορά των βαρέων αρμάτων. Ο Γενικός Επιτελάρχης Mullen είπε ότι το Πεντάγωνο εξετάζει τις περιπτώσεις Τουρκίας και Ιορδανίας. Ακόμα, τόνισε πως η Άγκυρα και το Αμμάν υποστηρίζουν το σχέδιο αποχώρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.