Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009
Με μεθόδους της KGB
Του Christopher J. Chivers
New York Times
O Ομάρ Ισραήλοφ τα τελευταία δύο χρόνια, από τη Βιέννη όπου ζούσε, εξαπέλυσε επιθέσεις κατηγοριών για τη ρωσική κυβέρνηση σχετικά με μεγάλο αριθμό μακάβριων εγκλημάτων στην Τσετσενία. Ακόμη και για τη σκληρή πραγματικότητα του Καυκάσου, οι κατηγορίες του προκαλούν σοκ. Πρώην αντάρτης που κατέληξε να προσληφθεί ως σωματοφύλακας του προέδρου της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ο Ισραήλοφ είχε αποκτήσει πρόσβαση στον κλειστό κύκλο του συστήματος εξουσίας της ρωσικής επαρχίας. Ο Καντίροβ αναρριχήθηκε και παραμένει στην εξουσία χάρη στην υποστήριξη του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του Ισραήλοβ, ο Καντίροφ και ο Ρώσος βουλευτής Άνταμ Ντελιμάνκοβ, δολοφόνησαν μπροστά στα μάτια του έναν άνθρωπο χτυπώντας τον μέχρι θανάτου με ένα φτυάρι. Ένας άλλος κρατούμενος κακοποιήθηκε σεξουαλικά από ανώτατο στέλεχος της τσετσένικης Αστυνομίας πριν εκτελεστεί, κατά διαταγή του Καντίροφ. Ο Ισραήλοφ υποστήριζε ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα βασανισμού από τον Καντίροφ, ο οποίος αρέσκεται να κάνει ο ίδιος ηλεκτροσόκ στους κρατούμενούς του ή να τους πυροβολεί στα πόδια.
Ο Καντίροφ αρνήθηκε να σχολιάσει το παρόν άρθρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου εξέδωσε όμως ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει τις προαναφερθείσες κατηγορίες μέρος «καλά οργανωμένου συνωμοτικού σχεδίου για την υπονόμευση της τσετσενικής κυβέρνησης». Από το 1994 που ξεκίνησε ο αποσχιστικός πόλεμος στην περιοχή, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι κατέγραψαν συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, απαγωγές, παράνομες συλλήψεις, εξαφανίσεις, συλλογικές τιμωρίες, εκτελέσεις και βασανιστήρια.
Ωστόσο, οι κατηγορίες του Ισραήλοφ είχαν πολύ μεγαλύτερη αξία, αφού επρόκειτο για κάποιον που γνώριζε το σύστημα από μέσα. Μαζί με τον πατέρα του, Σαρμπούντι, ο οποίος επίσης φυλακίστηκε για 10 μήνες χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, υπέβαλαν μηνύσεις τόσο στις ρωσικές αρχές, όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 2006 και το 2007. Η δικογραφία ποτέ δεν δημοσιεύθηκε, ενώ οι κατηγορίες ήταν οι πρώτες που εγείρονται εναντίον του Καντίροφ, ενός ανθρώπου που στη Ρωσία θεωρείται ήρωας εξαιτίας της επιτυχίας του στην καταστολή του αποσχιστικού κινήματος στην Τσετσενία.
Από πέρυσι, οι Ισραήλοφ συνεργάζονταν με την εφημερίδα New York Times, παρέχοντάς της αντίτυπα αρχείων από απόρρητες δίκες. Ο ηλικίας 27 ετών Ομάρ Καντίροφ ήταν ένας ιδιόρρυθμος άνθρωπος που συμμετείχε και ο ίδιος στη βίαιη διένεξη της Τσετσενίας. Οι New York Times όμως επιβεβαίωσαν την ισχύ της μαρτυρίας του από ανεξάρτητες πηγές, συμπεριλαμβανομένου και ενός μάρτυρα που τον είδε να βασανίζεται. Εντέλει μάλιστα, η εφημερίδα δεν δημοσίευσε πολλές από τις πληροφορίες που μας έδωσε, φοβούμενη για την ασφάλειά του. Άλλωστε, πολλοί πολιτικοί αντίπαλοι του Καντίροφ, συμπεριλαμβανομένων και δημοσιογράφων, σώπασαν με τη βία.
Επιπλέον, πριν από ένα χρόνο, ο Ισραήλοφ είχε καταγγείλει στις αυστριακές αρχές ότι ένας Ρώσος πράκτορας απείλησε τη ζωή του. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέκρινε τον πράκτορα, ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Ισραήλοφ περιλαμβανόταν σε λίστα με 300 εχθρούς του Καντίροφ που έπρεπε να δολοφονηθούν. Στις 9 Ιανουαρίου, οι Times επικοινώνησαν με το γραφείο του Πούτιν και του γνωστοποίησαν ότι θα δημοσιεύσουν τις καταγγελίες του Καντίροφ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου πρωθυπουργού απάντησε ότι δεν «σχολιάζει φήμες».
Στις 13 Ιανουαρίου, ο Ισραήλοφ βγήκε από το διαμέρισμά του για να αγοράσει γιαούρτι. Η έγκυος σύζυγός του έλειπε και εκείνος πρόσεχε τα τρία παιδιά τους. Δύο άνδρες τον βρήκαν στον δρόμο και άρχισαν να λογομαχούν. Ο Καντίροφ δεν είχε προστασία και άρχισε να τρέχει στους δρόμους της Βιέννης αβοήθητος. Τον πυροβόλησαν πισώπλατα μέρα μεσημέρι. Μία σφαίρα τον βρήκε στο πόδι, μία στο χέρι και μία στην κοιλιακή χώρα. Ύστερα από λίγο εξέπνευσε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.