Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Οι Τούρκοι στρατιώτες εγκαταστάθηκαν στη βάση Tampa των ΗΠΑ

Akşam
(24/2/2009)



Oι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις [ΤΕΔ] μέχρι το 2003 όταν απαιτείτο έστελναν επιτροπές Τούρκων αξιωματικών στο Κέντρο Διοίκησης των ΗΠΑ [CENTCOM], το οποίο εδρεύει στην Tampa της Φλόριντας. Τα παζαρέματα για τη στρατιωτική συνεργασία πριν την επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν εκεί. Όμως, «με την έκπληξη του κυβερνητικού εγγράφου» τα πάντα αντιστράφηκαν. Παράλληλα και το γεγονός του τσουβαλιάσματος των Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ εκ μέρους των αμερικανικών δυνάμεων έφεραν και το οριστικό τέλος στις επαφές με το κέντρο αυτό.

Όμως, τον τελευταίο χρόνο τα πράγματα άλλαξαν και πάλι. Αναθερμάνθηκαν οι στρατιωτικές σχέσεις και το μοίρασμα πληροφόρησης εναντίον του ΡΚΚ. Η νέα περίοδος επισφραγίστηκε με τη σύσταση για πρώτη φορά μόνιμου Γραφείου Συνδέσμου των ΤΕΔ στην Tampa. Η απόφαση αυτή ελήφθη τελείως σιωπηρά. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ αναζητούν νέα στρατεύματα για το Αφγανιστάν και προβαίνοντας σε προετοιμασίες για την αποχώρησή τους από το Ιράκ, εφόσον κτυπήσουν την πόρτα της Τουρκίας, οι πρώτες απαιτήσεις θα φτάσουν στην Άγκυρα μέσω της Tampa. Η διοίκηση Ομπάμα εκφράζει την επιθυμία να χρησιμοποιήσει ορισμένους λιμένες και αερολιμένες της Τουρκίας τη στιγμή κατά την οποία θα αποχωρούν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.