Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Η ΤΡΑΟ ανακάλυψε νέες πετρελαϊκές περιοχές στη Θράκη και στην Ανατολία


 

(16/2/2009) 

Η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας [ΤΡΑΟ] επιτάχυνε τις πετρελαϊκές εργασίες της για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στα δυτικά και στα ανατολικά της Τουρκίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο στην περιοχή της Θράκης, όσο και στη νοτιοανατολική περιοχή, εντόπισε νέα κοιτάσματα πετρελαίου. Αναφέρεται ότι στη νοτιοανατολική περιοχή οι έρευνες πραγματοποιούνται στις περιοχές Αντίγιαμαν και Ντιγιάρμπακιρ.

Παράλληλα, η ΤΡΑΟ επιτάχυνε και τις εργασίες της για την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην περιοχή της Ίμβρου. Ως γνωστόν, η ΤΡΑΟ είχε πραγματοποιήσει έρευνες σε βάθος 3.200 μέτρων εντός των χωρικών υδάτων των 6 μιλίων της Ίμβρου, όπου και είχε ανακαλύψει φυσικό αέριο. Κατόπιν αυτού, άρχισε έρευνες και πάνω στο νησί της Ίμβρου.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα γράφει ότι η γνωστή εταιρεία της Βραζιλίας PETROBRAS φέτος θα πραγματοποιήσει δύο ξεχωριστές έρευνες στην περιοχή της δυτικής Μαύρης Θάλασσας. Στο πλαίσιο αυτό, στην περιοχή Κιρκλάρελι θα πραγματοποιηθεί έρευνα σε βάθος 1.200 μέτρων, στη δε περιοχή της Σινώπης σε βάθος 2.200 μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται ότι για την πρώτη έρευνα η εταιρεία της Βραζιλίας εξασφάλισε πλοίο γεώτρησης από τη Ρουμανία, συνεχίζοντας παράλληλα την αναζήτησή της και για δεύτερο πλοίο για τη δεύτερη έρευνα.


CNN Türk 
(16/2/2009)

Η CHEVRON στο παιχνίδι για το πετρέλαιο της Μαύρης Θάλασσας

Επιταχύνθηκαν οι συνομιλίες της TPAO με την αμερικανική εταιρία CHEVRON για έρευνες στα βαθιά νερά της Μαύρης Θάλασσας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η TPAO, που δέχθηκε προσφορές από πολλές εταιρίες για τις εργασίες ερευνών πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα, συναντήθηκε στην Τουρκία με τους αρμοδίους της αμερικανικής εταιρίας CHEVRON μετά από αλληλογραφία που έγινε κατά τον Ιανουάριο.

Κατά τη συνάντηση αυτή, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για ορισμένες βασικές λεπτομέρειες, που θα αποτελέσουν τα θεμέλια της συμφωνίας μεταξύ TPAO και CHEVRON.

Η TPAO, που είχε προβεί σε εργασίες με την PETROBRAS της Βραζιλίας νωρίτερα, τελευταία και ειδικότερα τον περασμένο Νοέμβριο προέβη και σε συμφωνία με την αμερικανική EXXON MOBIL.

Επειδή οι έρευνες πετρελαίου στη βαθιά θάλασσα είναι ακριβότερες απ’ ό,τι στην ξηρά, για τις θαλάσσιες έρευνες προτιμώνται οι από κοινού εργασίες τόσο για το διαμοιρασμό του κόστους όσο και για το διαμοιρασμό του ρίσκου.

Ο υποδιευθυντής της TPAO, Οζντάς, δήλωσε ότι μετά την αλληλογραφία που υπήρξε με τη CHEVRON, πραγματοποιήθηκαν απευθείας συνομιλίες που ήταν άκρως θετικές, και ότι δεν τίθεται κανένα θέμα το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρνητικό. Επίσης, δήλωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και ότι για τη συμφωνία χρειάζεται χρόνος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.