Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Μαζική εκτέλεση 2.000 Tαλιμπάν


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες της μαζικής εκτέλεσης 2.000 Ταλιμπάν από Αφγανό οπλαρχηγό που συνεργάστηκε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε τηλεοπτική συνέντευξη στο CNN, η οποία επρόκειτο να μεταδοθεί σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), αλλά το περιεχόμενό της είχε διαρρεύσει ήδη από χθες. Οι εκτελεσθέντες είχαν αιχμαλωτιστεί σε μάχη στην επαρχία Κουντούζ, λίγο μετά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, το 2001. Στη συνέχεια, ο οπλαρχηγός της αφγανικής «Βόρειας Συμμαχίας», που συνέδραμε το έργο των Αμερικανών, στρατηγός Αμντούλ Ρασίντ Ντοστάμ, έκλεισε πολλούς από τους αιχμαλώτους σε βαγόνια τρένου μέχρι να πάθουν ασφυξία, ενώ άλλοι εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Τα πτώματα βρέθηκαν αργότερα σε μαζικούς τάφους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, η κυβέρνηση Μπους είχε αποτρέψει προηγούμενες έρευνες για τις συνθήκες της θηριωδίας, καθώς ο Ντοστάμ υπήρξε συνεργάτης του αμερικανικού στρατού και στέλεχος της κυβέρνησης Καρζάι, που ανέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν.
Ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι μόλις πρόσφατα ενημερώθηκε για τα παραπάνω και αμέσως διέταξε σχετική έρευνα από επιτελείς της κυβέρνησής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.