Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009
Ήταν κάποτε η Λαïκή Δημοκρατία της Γερμανίας
Του Nicholas Kulish
The New York Times
Φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ προετοιμάζεται πυρετωδώς για τους εορτασμούς και τις αφίξεις υψηλών προσκεκλημένων μέχρι την επέτειο του Νοεμβρίου. Η αναγέννηση της Ιστορίας της Ανατολής ενισχύθηκε πρόσφατα από την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στη Δρέσδη.
Εκτός των μεγάλων πόλεων, όπως η Δρέσδη και το Λίπζιγκ, σε μικρά αστικά κέντρα όπως η βιομηχανική Χοϊγερσβέρντα, το δράμα της παρακμής παραμένει. Όχι πολύ μακριά, η κίνηση στους καινούργιους αυτοκινητόδρομους παραμένει αραιή και τα βράδια δεν φαίνεται ούτε ένα φως είτε στη μία είτε στην άλλη λωρίδα. Πριν από λίγα χρόνια, ο τραγουδιστής Ράιναλντ Γκρέμπε περιέγραψε το συναίσθημα της ανατολικογερμανικής μοναξιάς στον στίχο «νιώθω τόσο άδειος σήμερα, νιώθω σαν το Βραδεμβούργο», αναφερόμενος στο πρώην κρατίδιο γύρω από το Βερολίνο. Οι εφημερίδες γράφουν για την επιστροφή των αγελών των λύκων στη Σαξονία και το κύμα των νέων που εγκαταλείπουν διαρκώς τις μικρές πόλεις της ανατολής για τις μεγαλύτερες της δυτικής πλευράς.
Αναφορά προόδου
Όταν πρόσφατα η κυβέρνηση παρουσίασε την αναφορά προόδου της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, δημιουργήθηκε μια ιδιαίτερα θετική εικόνα, η οποία ωστόσο ήταν ημιτελής. Ορθώς η γερμανική κυβέρνηση επεσήμανε ότι την περίοδο 2006-2008 επένδυσε 60 δισ. ευρώ για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στα ανατολικά κρατίδια. Είναι δε γεγονός ότι η ανά άτομο οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε στο 71% από 67%. «Χάρη στη θετική οικονομική ανάπτυξη, η Ανατολή πλησιάζει τη Δύση», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για την ανάπτυξη των πρώην ανατολικών κρατιδίων, Βόλφγκανγκ Τιεφένσε. «Το χάσμα γεφυρώνεται», τόνισε. Πράγματι, γεφυρώνεται διότι η ύφεση έχει πλήξει κυρίως τους εξαγωγείς των δυτικών κρατιδίων. Η ανεργία στην Ανατολή παραμένει διπλάσια σε σύγκριση με την αντίστοιχη της Δύσης και σε ορισμένες περιοχές ο αριθμός των γυναικών ηλικίας από 20 μέχρι 30 έχει μειωθεί κατά 30%. Συνολικά, 1,7 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ανατολική Γερμανία από την πτώση του τείχους και μετά. Το 12%, δηλαδή, του πληθυσμού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι ρυθμοί μείωσης του πληθυσμού θα παραμείνουν υψηλοί.
Πληθυσμιακή συρρίκνωση
Έτσι, λοιπόν, εδώ στη Χοϊγιερσβέρντα -την πόλη μοντέλο του πρώην κομμουνιστικού καθεστώτος- ο μέσος όρος ηλικίας έχει αυξηθεί από 35 το 1989 σε 48 σήμερα. Η μοναξιά είναι το συναίσθημα που σε κατακλύζει όταν περπατάς στους έρημους δρόμους αυτής της πόλης, η οποία σε διάστημα είκοσι ετών απώλεσε το 40% του πληθυσμού της.
Η 18χρονη Φραντσέσκα Κλακμπρέμερ προτίθεται να ταξιδέψει του χρόνου στη Νέα Ζηλανδία και μετά να εγγραφεί σε κάποιο πανεπιστήμιο ή σχολή. Δεν ξέρει πού ακριβώς, αλλά σίγουρα όχι στη Χοϊγερσβέρντα, η οποία δεν διαθέτει ανώτατη σχολή.
Όπως οι περισσότεροι συμπολίτες της, έτσι κι αυτή ξεκαθαρίζει ότι δεν θα εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε με το χαμόγελο στα χείλη. «Θα μου άρεσε να ζήσω εδώ», λέει. Η Φραντσίσκα, ωστόσο, δύσκολα θα επιστρέψει διότι αναζητεί μια καλή θέση εργασίας που δεν θα βρει στη μικρή αυτή πόλη κοντά στα σχεδόν μη ενεργά πλέον ανθρακωρυχεία που κάποτε της έδιναν ζωή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, το βιομηχανικό σύμπλεγμα στην περιοχή Σβάρτσε Πούμπε παρείχε, κατά την κομμουνιστική περίοδο, εργασία σε 13.000 κατοίκους της Χοϊγερσβέρντα. Σήμερα, μόλις, 3.500 εργάζονται εκεί. Παράλληλα, η δημοτική αρχή κατεδαφίζει διαρκώς κτίρια σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί με τη μείωση του πληθυσμού.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.