Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

S-300 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΠΛΟ ΣΕ ΑΔΡΑΝΕΙΑ



Τρείς χιλιάδες ίχνη παραβάσεων παραβιάσεων και υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφων στο Αιγαίο εντόπισαν τα ραντάρ της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας από την αρχή έως το τέλος του 2008. Ειδικότερα το 2009 η τουρκική αεροπορία έχει στοχοποιήσει το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στέλνοντας μαχητικά F-16 και F-4E να εκτελούν υπερπτήσεις πάνω από τα δυο νησιά πραγματοποιώντας εικονικές προσβολές στόχων αμφισβητώντας για πρώτη φορά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κατοικημένο έδαφος.


Ενώ αυτά συμβαίνουν στο Αιγαίο το καλύτερο αντιαεροπορικό –αντιβαλλιστικό σύστημα S-300PMU1 το όποιο διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένει ανενεργό


Το 1996 η Κύπρος προμηθεύτηκε από την Ρωσία το σύστημα το όποιο τελικά δεν εγκαταστάθηκε για τους γνωστούς λόγους και κατέληξε το 2007 στην Ελλάδα Το ΓΕΕΘΑ είχε εισηγηθεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη εκπαιδευτική βολή τον Νοέμβριο του 2007 η οποία τελικως δεν πραγματοποιήθηκε ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει προγραμματιστεί άλλη βολή.


Συμφωνα με δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας ο Α/ΓΕΕΘΑ δήλωσε ότι <<η βολή θα γίνει όταν έρθει η ώρα>> .Όταν ρωτήθηκε πότε θα έρθει αυτή η ώρα <<απάντησε όταν το αποφασίσω εγώ.>>


Η ατολμία του ΥΠΕΘΑ να ασκήσει τα αυτονόητα δικαιώματα σε θέματα αξιοποίησης οπλικών συστημάτων για τα οποία έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ φορολογούμενων ελλήνων πολιτών προκαλεί ερωτηματικά


Κάποιοι στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να μην πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική βολή των S-300PMU1 οι οποίοι λιάζονται στην Κρήτη


Επειδή οι δικαιολογίες για να αποφύγουν την εκπαιδευτική βολή λιγόστεψαν βρέθηκε άλλη διέξοδος και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι η ισχύς των βλημάτων έληξε (επιθεώρηση ρώσων τεχνικών) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει βολή.


Η Ρωσία όταν πληροφορήθηκε το πρόβλημα προσφέρθηκε να διαθέσει τα βλήματα αμέσως με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Η Αθήνα απάντησε ότι θα γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια των βλημάτων γεγονός που σημαίνει ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια για να πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική βολή.


Η ενεργοποίηση ενός τέτοιου συστήματος στην περιοχή θα έστελνε ένα αποφασιστικό μήνυμα προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο σε ΗΠΑ και Τουρκία αλλά φαίνεται ότι τέτοιοι αποστολείς δεν υπάρχουν στην Αθήνα.


Πέρα από τα ανωτέρω είναι γνωστό ότι η Τουρκία ζήτησε από την Ρωσία το εξελιγμένο σύστημα S-400. Δηλαδή ενώ οι αναλυτές της γείτονος θεωρούν ότι το ελληνικό αντιαεροπορικό σύστημα αποτελεί απειλή για αυτούς και θέλουν να προμηθευτούν την αναβαθμισμένη έκδοση στην Ελλάδα φαίνεται ότι πετάξαμε εκατομμύρια ευρώ για ένα ανενεργό οπλικό σύστημα το οποίο χωρίς τη σωστή συντήρηση θα καταστεί άχρηστο.


Από την άλλη η Ρωσία εκτός από τα νέα βλήματα μας προσφέρει και αναβάθμιση του συστήματος που έχει μεγαλύτερο βεληνεκές και αξιοποιείται στα κάνιστρα εκτόξευσης του ήδη υπάρχοντος S-300PMU1.Το μόνο που χρειάζεται είναι η απόφαση της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας προκειμένου να αξιοποιηθεί επιχειρησιακά το καλύτερο οπλικό σύστημα που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.



Χρήστος. Κουτσογιαννόπουλος

Ταξίαρχος(εα)

Πρώην Δντής Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

4 σχόλια:

  1. Υπάρχει μεγαλύτερη επιβεβαιώσει ότι έχουμε προδότες που μας κυβερνούν από αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι να πεις τωρα? ενα ειναι το σιγουρο: αν τυχον γινει πολεμος με τουρκια σε μια βδομαδα οι τουρκοι θα κανουνε παρελαση στη θεσσαλονικη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα γνωριζω .Η Ελλαδιτσα μας εχει πουληθει απο τους αχρηστους που εκλεγουμε να μας κυβερνουν.ΑΥΤΟΙ το μονο που τους νοιαζει ειναι ποσα θα βαλουν στον τραπεζ.τους λ/σμο.Αν ειχα γεννηθει στην Ζιμπαμπουε θα ελεγα μου ετυχε.Αλλα να ειμαι ΕΛΛΗΝΑΣ και να κλαιω την μοιρα της χωρας μου κριμα ρε παιδια.Εχουν δικιο μερικοι που γινονται ανταρτες πολεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συμφωνώ με το πρώτο σχόλιο...
    έμεις σαν λαός όμως πού είμαστε;
    κοιμώωωωωωμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.