Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Μυστικό αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα απέκρυπτε η CIA


 
Ο πρώην αντιπρόεδρος Τσέινι είχε δώσει εντολή στην CIA να αποκρύψει την ύπαρξη μυστικού αντιτρομοκρατικού προγράμματος από το Κογκρέσο, αποκαλύπτουν οι New York Times.

Η CIA απέκρυπτε για 8 χρόνια από το Κογκρέσο πληροφορία για την ύπαρξη μυστικού αντιτρομοκρατικού προγράμματος βάσει εντολής του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, αποκάλυψαν χθες, Σάββατο, οι New York Times.

Επικαλούμενη δύο πηγές που δεν κατονομάζει, η αμερικανική εφημερίδα γράφει ότι ο διευθυντής της CIA, Λίον Πανέτα, αποκάλυψε την εμπλοκή του Τσέινι σε απόρρητες συσκέψεις που είχε με τις επιτροπές μυστικών πληροφοριών του Κογκρέσου στα τέλη του περασμένου μήνα.

Ο Πανέτα, ο οποίος διορίστηκε διευθυντής της CIA νωρίτερα φέτος από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, τερμάτισε το πρόγραμμα αυτό, το οποίο παραμένει μυστικό, μόλις ενημερώθηκε για την ύπαρξή του από υφιστάμενούς του στις 23 Ιουνίου.

Αξιωματούχοι του Κογκρέσου και των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η CIA άρχισε το πρόγραμμα αυτό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και σημείωσαν ότι δεν έγινε ποτέ επιχειρησιακό και δεν αφορούσε προγράμματα ανάκρισης της CIA ή εσωτερικές δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι προσπάθειές της να επικοινωνήσει με τον Τσέινι μέσω συγγενών και συνεργατών απέβησαν άκαρπες.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο εκπρόσωπος της CIA, Πολ Τζιμιλιάνο, δήλωσε ότι δεν είναι πρακτική της υπηρεσίας να συζητά απόρρητες συσκέψεις. «Όταν μονάδα της CIA έθεσε το θέμα αυτό εν γνώσει του διευθυντή Πανέτα, το έκανε με τη σύσταση να το μοιραστεί με τον κατάλληλο τρόπο με το Κογκρέσο. Αυτή ήταν και η δική του άποψη και έλαβε άμεση, αποφασιστική δράση για να το πράξει», δήλωσε ο Τζιμιλιάνο, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω.

Ο Τσέινι ήταν ένας από τους κύριους συνηγόρους στην κυβέρνηση Μπους της χρήσης αμφιλεγόμενων ανακριτικών μεθόδων, όπως ο εικονικός πνιγμός (waterboarding), σε υπόπτους για τρομοκρατία και αναδείχθηκε ως ένας από τους κύριους επικριτές από τους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων της πολιτικής για την εθνική ασφάλεια του προέδρου Ομπάμα.

Ο Πανέτα έχει δεσμευτεί να μην επιτρέψει τη χρήση αμφιλεγόμενων ανακριτικών μεθόδων, την ύπαρξη μυστικών φυλακών ή τη μεταφορά υπόπτων για τρομοκρατία σε χώρες, στις οποίες μπορεί να γίνεται χρήση βασανιστηρίων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.