Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Το Αφγανιστάν επηρεάζει τις Γερμανικές εκλογές


Nicholas Kulish
The New York Times 


Η συνεχιζόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει και την Γερμανία, η οποία διατηρεί εκεί στρατεύματα. Οι τρεις πρόσφατοι θάνατοι Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν ανέβασαν το ζήτημα στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων, ενώ η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ πραγματοποιούσε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Το Αφγανιστάν, κρίσιμο για το μέλλον του ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι θα ταλαιπωρήσει τη Μέρκελ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Συμπεριλαμβανομένων και των πιο πρόσφατων απωλειών, 35 Γερμανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν. Οι Γερμανοί έχουν δεχθεί επικρίσεις γιατί δεν έχουν στείλει πολλά στρατεύματα στο Νότιο Αφγανιστάν, εκεί που γίνονται οι σφοδρότερες μάχες. Όμως, τώρα, οι γερμανικές μονάδες αναφέρουν ότι ο πόλεμος έρχεται προς το μέρος τους, με καλύτερα οργανωμένες επιθέσεις εναντίον τους και πολύ πιο σφοδρές συγκρούσεις στον τομέα ευθύνης τους.

Το τελευταίο περιστατικό, την περασμένη εβδομάδα, ξεκίνησε όταν τεθωρακισμένο γερμανικό όχημα μεταφοράς προσωπικού έγειρε και έπεσε σε χαντάκι γεμάτο νερό, καθώς δεχόταν επίθεση. Τέσσερις από τους επτά επιβαίνοντες πρόλαβαν να βγουν, αλλά, καθώς δέχονταν συνεχή εχθρικά πυρά, δεν κατάφεραν να σώσουν τους άλλους τρεις.
Μόλις μια εβδομάδα πριν, η γερμανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να προσθέσει 300 ακόμη στρατιώτες στους 3.770 που διατηρεί στο Αφγανιστάν, αν και η αποστολή δεν είναι δημοφιλής στους κόλπους της γερμανικής κοινής γνώμης.

Αν όμως συνεχίσουν να καταφθάνουν πτώματα στη Γερμανία, οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι πιέσεις για συρρίκνωση της γερμανικής παρουσίας θα αυξηθούν. Το πόση ανησυχία υπάρχει για το θέμα αυτό στη Γερμανία φαίνεται και από τη διαμάχη σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να χρησιμοποιείται για το Αφγανιστάν η λέξη «πόλεμος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.