Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Βέβαιη η νίκη του Καρζάι


Του Dexter Filkins
The New York Times


Απομένουν λίγες εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές στο Αφγανιστάν και το παράδοξο του προέδρου, Χαμίντ Καρζάι δεν έχει προηγούμενο: πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μη δημοφιλή πρόεδρο, η νίκη του οποίου στις επερχόμενες εκλογές θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Ο κ. Καρζάι ηγείται του Αφγανιστάν από την πτώση των Ταλιμπάν το 2001, αλλά ήδη κατηγορείται για ουκ ολίγες από τις αποτυχίες που ταλανίζουν την αποστολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους - από την εξέγερση των ισλαμιστών μέχρι την έξαρση του εμπορίου οπίου.

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Καρζάι φέρεται να προηγείται με σημαντική διαφορά των αντιπάλων του εν όψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου. Ήδη έχει βγάλει εκτός μάχης πολλούς εκ των αντιπάλων του, είτε εξασφαλίζοντας τη στήριξή τους είτε συστηματικά υπονομεύοντάς τους. Τα δύο αυτά γεγονότα -η χαμηλή δημοτικότητα του κ. Καρζάι και οι μεγάλες πιθανότητες μιας νέας επικράτησής του- έχουν κάνει πολλούς να μην ασχολούνται πλέον με την εκλογική μάχη, ενώ η πλειοψηφία των Αφγανών μοιάζει να προετοιμάζεται για μια ακόμα πενταετία υπό έναν ηγέτη που γνωρίζουν πολύ καλά.

Οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τους αντιπάλους του κ. Καρζάι, σχετίζονται με μια πιθανή πτώση του ηθικού των Αφγανών, οι οποίοι μπορεί να μην προσέλθουν στις κάλπες. Για τους Αμερικανούς, η προοπτική της επανεκλογής του κ. Καρζάι κρύβει τον κίνδυνο της σύνδεσης της προσπάθειας για σταθεροποίηση με έναν μη δημοφιλή πρόεδρο, ο οποίος έχει ιστορικό κακοδιαχείρισης των οικονομικών πόρων της χώρας. Τη στιγμή που οι Ταλιμπάν μοιάζουν ισχυρότεροι από ποτέ, μια νίκη του κ. Καρζάι μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια των Αμερικανών να αντιστρέψουν την σε βάρος τους κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.