Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Μέχρι και 700.000 οι Σύροι πρόσφυγες έως τα τέλη του έτους


ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Tην αποφασιστική τους μάχη για την κατάληψη του Χαλεπίου δήλωσαν ότι επρόκειτο να δώσουν οι αντικυβερνητικοί αντάρτες στη Συρία, με σκοπό να απωθήσουν τα στρατεύματα του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη ισλαμική οργάνωση, το Μέτωπο Αλ Νούσρα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αρχηγείο του κυβερνητικού στρατού στην καρδιά της Δαμασκού, την περασμένη Τετάρτη.
Λίγο νωρίτερα είχε σημειωθεί επίθεση σε αγωγό πετρελαίου στην επαρχία Χασάκα στη βορειοανατολική Συρία, ενώ άγνωστοι απήγαγαν τον επικεφαλής των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα στη Συρία, μια ημέρα μετά την αιματηρότερη μέρα της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Ασαντ, με περισσότερους από 305 νεκρούς. Εν τω μεταξύ, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, οι διαφωνίες για την επίλυση της συριακής κρίσης παραμένουν. Επίσης, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έως και 700.000 Σύροι πρόσφυγες ενδέχεται να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα που βρίσκεται σε εμφύλια σύρραξη, μέχρι τα τέλη του έτους.
Σύμφωνα με την οργάνωση, Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, άγνωστοι επιτέθηκαν σε πετρελαϊκό αγωγό στην επαρχία Χασάκα. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ισχυρή έκρηξη. Πυκνά σύννεφα καπνού κάλυψαν την περιοχή, που είναι η βασική πετρελαιοπαραγωγός επαρχία μαζί με τη γειτονική επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της 18μηνης εξέγερσης, η πετρελαϊκή παραγωγή της Συρίας, η οποία ανερχόταν σε 420.000 βαρέλια ημερησίως, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ. Οι συριακές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις φυλάσσονται από άνδρες του συριακού στρατού.
Με βάση πάντα τα στοιχεία της οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 305 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, σε όλη τη συριακή επικράτεια, σηματοδοτώντας έτσι την αιματηρότερη μέρα από την αρχή της εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011. «Εχουμε στη διάθεσή μας τα ονόματα των 305 θυμάτων. Αν υπολογίσουμε και τους νεκρούς που δεν έχουν αναγνωριστεί, τότε ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος», τόνισε ο επικεφαλής της οργάνωσης Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Οι 199 εκ των θυμάτων ήταν άμαχοι. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της οργάνωσης, η προηγούμενη πιο αιματηρή μέρα της συριακής εξέγερσης ήταν στις 19 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία 302 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.
Η συριακή κρίση έχει ως επακόλουθο και την αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τη χώρα αυτή. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNCHR) ανακοίνωσε ότι στον ενάμιση χρόνο που διαρκεί η εξέγερση έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 294.000 άνθρωποι. Σύμφωνα τώρα με νεότερες εκτιμήσεις, μέχρι τα τέλη του έτους, αναμένεται να έχουν φύγει συνολικά από τη Συρία περί τις 700.000, τετραπλάσιος αριθμός από αυτόν που είχε αρχικώς προβλεφθεί. Οι Σύροι πρόσφυγες περνούν κυρίως στην Ιορδανία, το Ιράκ, τον Λίβανο και την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.