BBC, ΑΠΕ
ΠΕΚΙΝΟ. Εν μέσω περιόδου διαρκώς αυξανόμενων εντάσεων με την Ιαπωνία, η Κίνα ενέταξε χθες με κάθε επισημότητα στο πολεμικό της ναυτικό το αεροπλανοφόρο «Λιαονίνγκ», το πρώτο πλοίο αυτού του τύπου στην ιστορία της χώρας. «Σήμερα το πρωί το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το “Λιαονίνγκ”, ετέθη επισήμως σε υπηρεσία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Κίνας με την οποία γνωστοποιείται η ονομασία του πλοίου, το οποίο ναυπηγήθηκε με βάση κύτος που είχε κατασκευαστεί στη Σοβιετική Ενωση και πήρε το όνομα της κινεζικής επαρχίας. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται με νόημα ότι «το “Λιαονίνγκ” θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους».
Σημειώνεται πως το πλοίο είχε αρχικά βαπτιστεί «Varyag», όταν προοριζόταν για το πολεμικό ναυτικό της ΕΣΣΔ, και ανακατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Νταλιάν της Λιαονίνγκ. Σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, το μήκους τριακοσίων μέτρων κύτος είχε αγοραστεί από την Ουκρανία.
Η κινεζική ναυαρχίδα «Λιαονίνγκ» πραγματοποίησε την πρώτη της έξοδο τον Αύγουστο του 2011 και ακολούθησε σειρά δοκιμών. Παρά ταύτα, το πλοίο δεν διαθέτει ακόμα αεροσκάφη, ενώ ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες υπογράμμιζαν πως θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι το Πεκίνο να αποκτήσει μια πλήρως λειτουργική αεροναυτική μονάδα πλαισίωσης του αεροπλανοφόρου. Επί της ουσίας, ωστόσο, η ένταξη του πρώτου αεροπλανοφόρου στο πολεμικό της Κίνας αποτελεί ακόμα μία ένδειξη της σταδιακής αναβάθμισης της χώρας σε υπερδύναμη. Εκτιμάται δε ότι η Κίνα ναυπηγεί ήδη, χωρίς να το έχει ανακοινώσει, ακόμα ένα ή δύο αεροπλανοφόρα. Η ένταξη του «Λιαονίνγκ» στο πολεμικό ναυτικό της Κίνας συνέπεσε με την κρίση στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και «ήρθε» λίγες εβδομάδες πριν από το συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας, στο οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η μετάβαση της εξουσίας σε μια νέα γενιά ηγετών. Στη χθεσινή τελετή για το «Λιαονίνγκ», ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο υποστήριξε ότι η καθέλκυση του αεροπλανοφόρου όχι μόνο ενισχύει το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας, αλλά θα έχει γενικότερα «μεγάλο αντίκτυπο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.