Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία


ΑΠΕ, AFP
ΧΑΛΕΠΙ. Με σφοδρότητα μαίνονται οι μάχες στο Χαλέπι της Συρίας, όπου οι καθεστωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, ανακατέλαβαν, χθες, μεγάλη συνοικία και τώρα αποδύονται σε ανηλεείς έρευνες «από πόρτα σε πόρτα», προκειμένου να εντοπίσουν αντάρτες. Εκκληση για μια αραβική στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία απηύθυνε ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμέντ Χαλιφά αλ Θάνι, μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Είναι καλύτερο για τις αραβικές χώρες να παρέμβουν», υπογράμμισε.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο CNN, ο ίδιος εκτίμησε ότι, παρά τον δισταγμό που εκφράζουν δημόσια δυτικές και αραβικές χώρες, τελικά θα συμφωνούσαν στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σ’ ένα τέτοιο σχέδιο. «Ελπίζω ότι και η αμερικανική κυβέρνηση, μετά τις εκλογές (του Νοεμβρίου), θα εξετάσει το θέμα υπό διαφορετικό πρίσμα», τόνισε ζητώντας να παρακαμφθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, διέψευσε ότι το Κατάρ εξοπλίζει τους αντάρτες.
Σύμφωνα με τον απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 25 άνθρωποι, μεταξύ τους και ένα μικρό κορίτσι, βρήκαν τον θάνατο στη Συρία στη διάρκεια των χθεσινών εχθροπραξιών. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή», όπως το έθεσε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Λάκνταρ Μπραχίμι, ο οποίος δεν διέκρινε προοπτική προόδου στο άμεσο μέλλον. Επισήμανε, δε, ότι επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση και ότι οι αιχμάλωτοι στη χώρα υφίστανται «μεσαιωνικές μορφές βασανιστηρίων». Οι ανησυχίες για την κρίση επισιτισμού, όσο και για τις επιπτώσεις του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι έκδηλες. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, όπως έγραψαν οι New York Times, «θέτει σε δοκιμασία την εύθραυστη κοινωνία του Ιράκ, ωθώντας τη χώρα πιο κοντά στο Ιράν και υπογραμμίζοντας τα κενά ασφαλείας μόλις εννέα μήνες αφότου οι Αμερικανοί τερμάτισαν τη δαπανηρή εκστρατεία κατοχής».
Ο ισραηλινός στρατός, τέλος, ανακοίνωσε ότι βλήματα όλμου, που προφανώς είχαν στόχους στο έδαφος της Συρίας, προσγειώθηκαν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Συγκεκριμένα, κατέληξαν σε έναν κήπο γεωργικής κοινότητας. Ο ισραηλινός στρατός διαμαρτυρήθηκε στην αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ στο Γκολάν, που επιτηρεί την ντε φάκτο εκεχειρία, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχτεί άλλα τέτοια επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.