Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Επικίνδυνες διαστάσεις εξαιτίας της «Αθωότητας των μουσουλμάνων»




Reuters

Επικίνδυνες διαστάσεις προσλαμβάνουν οι αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο για την αντιισλαμική ταινία που αποτέλεσε αφορμή για την αιματηρή επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης. Αυτή την εβδομάδα, ενώ δύο αντιτορπιλικά του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ κατευθύνονταν προς τις ακτές της Λιβύης, εκατοντάδες εξαγριωμένοι μουσουλμάνοι εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο της αμερικανικής πρεσβείας στη Σανάα της Υεμένης. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 34 τραυματίστηκαν σε συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας. γύρω από την περιοχή της πρεσβείας. Την ίδια στιγμή, συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας ξεσπούσαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσοτέρων των δεκαπέντε ανθρώπων.

Μικρότερης έκτασης διαδηλώσεις κατά της ταινίας «Η αθωότητα των μουσουλμάνων» πραγματοποιήθηκαν ακόμα στο Ιράν, στην Τυνησία, στη Λωρίδα της Γάζας, στο Μαρόκο, στο Σουδάν και στο Μπανγκλαντές. Στο Αφγανιστάν, επίσης, οι τοπικές αρχές κατέστησαν μη προσβάσιμο το ΥουΤube, όπου έχουν «ανέβει» αποσπάσματα της επίμαχης ταινίας, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα νέο ξέσπασμα βίας.

Πολιορκημένη από μεγάλο αριθμό εξαγριωμένων μουσουλμάνων παραμένει η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σανάα της Υεμένης. Την Πέμπτη, ομάδα διαδηλωτών, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θυσιαζόμαστε για σένα αγγελιαφόρε του Θεού», είχαν εισβάλει στο εσωτερικό της αυστηρά φρουρούμενης πρεσβείας, πλην όμως δεν κατόρθωσαν να προσεγγίσουν κάποιο από τα κτίρια του συμπλέγματος. Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, οι διαδηλωτές πρόλαβαν να κατεβάσουν την αστερόεσσα την οποία και πυρπόλησαν, αλλά απωθήθηκαν από τους φρουρούς ασφαλείας της πρεσβείας, οι οποίοι δεν δίστασαν να κάνουν χρήση πραγματικών πυρών.

Σε συναγερμό οι αμερικανοί
Στο μεταξύ και ενώ πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο δήλωναν πεπεισμένες ότι τα αιματηρά γεγονότα στη Βεγγάζη ήταν προϊόν συντονισμένης τρομοκρατικής ενέργειας, το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι δύο αντιτορπιλικά κατευθύνονται προς τις λιβυκές ακτές για «προληπτικούς λόγους». Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο πρώην διοικητής παραστρατιωτικής ομάδας στη Λιβύη και νυν διευθυντής του βρετανικού ιδρύματος διεθνών αναλύσεων Quilliam, Νομάν Μπενότμαν, ισχυρίστηκε πως «Δυτικοί αξιωματούχοι συνδέουν την επίθεση με στρατόπεδο εκπαίδευσης ενόπλων 160 χλμ. νότια της πόλης Νταρνά. Οι λιβυκές αρχές, πάντως, υποστήριζαν πως έχουν ήδη πραγματοποιήσει συλλήψεις στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση που κατέληξε με τον θάνατο του Αμερικανού πρέσβη Στίβενς και τριών ακόμα Αμερικανών. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Λιβύης Μοχάμεντ Μαγκάριεφ είχε δηλώσει ότι κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Μπαράκ Ομπάμα, συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Μόρσι, από τον οποίο ζήτησε εγγυήσεις για την ασφάλεια της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος έσπευσε να καταδικάσει τις πρόσφατες επιθέσεις εις βάρος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κάιρο, τονίζοντας ότι «οι καταδικαστέες προσβολές εις βάρος του προφήτη Μωάμεθ δεν μπορούν να αποτελούν δικαιολογία για επιδρομές κατά ξένων διπλωματικών αποστολών».

Η ταυτότητα του σκηνοθέτη
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Νακούλα Μπασελέι Νακούλα είναι ο σκηνοθέτης της επίμαχης ταινίας που προκάλεσε την οργή των μουσουλμάνων, οι οποίοι επετέθησαν στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Υεμένη. Ένας άνδρας, ο οποίος αποκαλείται Σαμ Μπασίλ, ισχυρίστηκε αρχικώς ότι σκηνοθέτησε την ταινία. Ωστόσο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press συνδέει τον Νακούλα με τον Μπασίλ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος που προέβη στη δήλωση περί Νακούλα διατήρησε την
ανωνυμία του, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύγχυση πάντως εξακολουθεί να επικρατεί ως προς την πραγματική ταυτότητα του σκηνοθέτη της υβριστικής προς το Ισλάμ ταινίας, «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».

Αρχικώς, ο σκηνοθέτης της ταινίας είχε δηλώσει ότι είναι Ισραηλινός και ότι κρύβεται εξαιτίας της διεθνούς κατακραυγής που προκάλεσε το έργο του. Κατόπιν, άλλοι συντελεστές της ταινίας είπαν ότι οι δηλώσεις του σχετικά με την καταγωγή του ήταν αναληθείς. Ταυτόχρονα, ενισχυόταν με στοιχεία η άποψη πως ο βασικός συντελεστής της ταινίας ήταν ένας χριστιανός κόπτης από τη νότια Καλιφόρνια με θυελλώδες παρελθόν.

Ο Νακούλα Μπεσελέι Νακούλα, 55 ετών, έδωσε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press (Α.Ρ.) στο Λος Άντζελες. Σε αυτή είπε ότι ασχολείτο με τη λογιστική υποστήριξη της εταιρείας που έκανε την παραγωγή στην ταινία. Αρνήθηκε ότι τη σκηνοθέτησε ο ίδιος, παρότι δήλωσε ότι γνώριζε τον Σαμ Μπασίλ, τον φερόμενο ως σκηνοθέτη. Ωστόσο, το κινητό τηλέφωνο το οποίο οι δημοσιογράφοι του AP κάλεσαν για να εντοπίσουν τον Μπασίλ, ήταν καταχωρισμένο στην ίδια διεύθυνση κοντά στο Λος Άντζελες, όπου εντοπίστηκε και ο Νακούλα. Ο Νακούλα δήλωσε λοιπόν ότι είναι χριστιανός κόπτης και ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των ομοδόξων του για την αντιμετώπισή τους από τους μουσουλμάνους.

Ο Νακούλα αρνήθηκε ότι υπέκλεψε την ταυτότητα του Σαμ Μπασίλ. Ωστόσο, σύμφωνα με αγωγή του 2010, που είχε κατατεθεί εναντίον του σε αμερικανικό δικαστήριο, ο Νακούλα είχε στο παρελθόν χρησιμοποιήσει πολλά ψευδώνυμα. Μεταξύ αυτών των ψευδωνύμων ήταν και τα Νικόλα Μπασίλι και Έρβιν Σαλαμέχ. Ο Νακούλα ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτικός μιλώντας για τη συμμετοχή του στη δημιουργία της ταινίας.

Στη δίκη εναντίον του, όπου κατηγορούνταν για απάτη, το 2010, ούτε δέχτηκε ούτε αρνήθηκε την κατηγορία και καταδικάστηκε σε πρόστιμο ύψους 790.000 δολαρίων. Επίσης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών και του απαγορεύτηκε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το Διαδίκτυο για τα επόμενα πέντε χρόνια, χωρίς προηγουμένως να έχει την έγκριση των Αρχών.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Τζένιφερ Λι Γουίλιαμς δήλωσε ότι ο Νακούλα κατόρθωνε να παίρνει χρήματα από ΑΤΜ χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς και αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης που είχε υποκλέψει. Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί ηθοποιοί που εμφανίζονται στην «Αθωότητα των μουσουλμάνων» εξέδωσαν ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνουν ότι παραπλανήθηκαν σχετικά με την ταινία και ότι ορισμένοι από τους διαλόγους είχαν παραποιηθεί μετά το μοντάζ αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.