Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Επίθεση αυτοκτονίας στην Πόλη


Στον φαύλο κύκλο της βίας φαίνεται να εισέρχεται η Τουρκία, όπως μαρτυρεί η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αστυνομικού τμήματος στην κατοικημένη από αλεβίτες συνοικία Σουλτάνγκαζι, στον ευρωπαϊκό τομέα της Κωνσταντινούπολης. Ο βομβιστής αυτοκτονίας έφτασε τρέχοντας στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος, έριξε αρχικά μία χειροβομβίδα και στη συνέχεια πυροδότησε τα εκρηκτικά. Σκοτώθηκε ο ίδιος και ο αστυνομικός που βρισκόταν στην είσοδο, ενώ σοβαρά τραυματίστηκαν επτά άτομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών.
Αργότερα, με ανακοίνωση σε φιλική του ιστοσελίδα, το εκτός νόμου Επαναστατικό Μέτωπο για τη Λαϊκή Απελευθέρωση (DHKP - C) ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, εκδοχή με την οποία φαίνεται να συμφωνούν οι τουρκικές αρχές μετά την ταυτοποίηση του βομβιστή αυτοκτονίας.
Η επίθεση σε κεντρική συνοικία της δυτικής Κωνσταντινούπολης σημειώνεται ενώ στη νοτιοανατολική Τουρκία κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στο ΡΚΚ και το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, μεσούσης της συριακής κρίσης.
Αλλο παράλληλο συμβάν, ενδεικτικό μιας αποσταθεροποιητικής δυναμικής, αποτελεί η πρόσφατη έκρηξη σε στρατιωτική αποθήκη πυρομαχικών στο Αφιόν Καραχισάρ, την περασμένη Παρασκευή. Κατά την αρχική εκδοχή, η έκρηξη οφείλεται σε λάθος. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση (CHP), επικαλούμενη μαρτυρίες αξιωματικών του τουρκικού στρατού, ισχυρίζεται ότι κατά 99% πρόκειται για δολιοφθορά, προκαλώντας μεν την οργή του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, αφού εξεμάνη, ανακοίνωσε ότι πριν από την έκρηξη τέσσερις αξιωματικοί είχαν μετατεθεί από τη μονάδα στο Αφιόν Καραχισάρ.
Ως προς τη χθεσινή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, ξένοι ανταποκριτές δεν παρέλειψαν να υπενθυμίσουν με αφορμή τον αλεβίτικο χαρακτήρα του Σουλτάνγκαζι, τις εκεί αιματηρές ταραχές πριν από περίπου δύο δεκαετίες. Η υπενθύμιση συμπίπτει με εκτενή αρθρογραφία που αφορά τις επιπτώσεις και τα παρεπόμενα της κρίσης στη Συρία, όπου, σύμφωνα με το σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού Ιμπραΐμ Καλίν, το καθεστώς επιχειρεί τώρα να εμφανίσει την κρίση ως σύρραξη μεταξύ σουνιτών και σιιτών – παρακλάδι των τελευταίων είναι οι αλαουίτες της Συρίας, από τους οποίους προέρχεται το καθεστώς Ασαντ.
Η σταδιακή μετατροπή της κρίσης σε εθνοτική – θρησκευτική σύρραξη απασχολεί όχι μόνο τους Τούρκους, αλλά και τους ξένους αρθρογράφους και παρατηρητές. Η διάχυσή της στην ευρύτερη Εγγύς Ανατολή και κυρίως στην Τουρκία χαρακτηρίζεται απευκταία εξέλιξη. Χθες, η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (ICG), με αφορμή τη δράση του ΡΚΚ, κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να αδράξει την ευκαιρία και να επισπεύσει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην κατοικημένη από Κούρδους νοτιοανατολική Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.