Α. P., Reuters, AFP
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το Ισραήλ ανέβασε χθες τους τόνους της δημόσιας αντιπαράθεσής του με τις ΗΠΑ για το Ιράν, καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε απερίφραστα τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της Ουάσιγκτον να θέσει κόκκινες γραμμές στην Τεχεράνη όσον αφορά το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα. «Οσοι αρνούνται να τραβήξουν την κόκκινη γραμμή στους Ιρανούς, δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να ζητούν από μας να κάνουμε υπομονή», δήλωσε ο κ. Νετανιάχου. «Η διεθνής κοινότητα μας λέει να περιμένουμε διότι υπάρχει ακόμα χρόνος κι εγώ ρωτάω για ποιο πράγμα και μέχρι πότε», συνέχισε ο ίδιος. «Το Ιράν γνωρίζει ότι δεν υπάρχει μια κόκκινη γραμμή και συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει, δηλαδή να κινείται με σταθερά βήματα προς την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», κατέληξε ο κ. Νετανιάχου.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το αμερικανικό Πεντάγωνο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εις βάρος του Μαρκ Μπίσονετ, πρώην μέλους των ειδικών δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού (Navy SEALs) και συγγραφέα του χρονολογίου της μυστικής επιχείρησης για την εξουδετέρωση του Οσάμα μπιν Λάντεν, με τίτλο «No Easy Day». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, το βιβλίο του Μπίσονετ, το οποίο μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του βρισκόταν χθες στην πρώτη θέση του καταλόγου πωλήσεων μέσω Διαδικτύου, «εμπεριέχει ευαίσθητες και απόρρητες πληροφορίες». Την ίδια στιγμή, ο νυν αρχηγός της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι επιβεβαίωσε ότι ο «λοχαγός του», Αμπού Γιάχια αλ Λίμπι, σκοτώθηκε τον Ιούνιο στο Πακιστάν. Η εξουδετέρωση του Λίβυου Αλ Λίμπι θεωρείται το μεγαλύτερο πλήγμα κατά της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν.
Οσον αφορά το ζήτημα της κυκλοφορίας του «No Easy Day», η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζει να έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν αγνοήσει τη διαρροή απόρρητων πληροφοριών από πρώην στρατιωτικό, θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο δεδικασμένο, πλην όμως, η άσκηση δίωξης εναντίον ενός εκ των «ηρώων» της επιχείρησης για την εξουδετέρωση του Μπιν Λάντεν θα δυσαρεστούσε την κοινή γνώμη. Μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται, λοιπόν, πολιτικό κόστος, πόσω μάλλον όταν ο Μπίσονετ έχει δεσμευτεί δημόσια ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από το βιβλίο θα παραχωρηθεί στις οικογένειες των Navy SEALs.
Στο μεταξύ, ο Πακιστανός γιατρός που συνεργάστηκε με τη CIA στην επιχείρηση για την εξουδετέρωση του Μπιν Λάντεν, Σακίλ Αφρίντι, ισχυρίστηκε χθες πως δεν γνώριζε ότι στόχος των Αμερικανών ήταν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα. Μιλώντας πιθανότατα μέσω κινητού τηλεφώνου από τις φυλακές της Πεσαβάρ όπου κρατείται, ο δρ Αφρίντι είπε στο Fox News ότι βασανίστηκε από άνδρες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) και πως για οκτώ μήνες ήταν αλυσοδεμένος σ’ ένα υπόγειο κελί. «Επρεπε να τρώω σαν το σκυλί γιατί τα χέρια μου ήταν πάντα δεμένα», δήλωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.