Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Κίνα - Ιαπωνία σε σκηνικό ανάφλεξης



Για ακατοίκητες νησίδες
Σκηνικό περιφερειακής ανάφλεξης στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας διαμορφώνει η σινο-ιαπωνική διένεξη που έχει ξεσπάσει για την κυριότητα του ακατοίκητου νησιωτικού συμπλέγματος Ντιαγού (σύμφωνα με την Κίνα) ή Σενκακού (κατά τους Ιάπωνες). Η διαμάχη γι’ αυτές τις φαινομενικά ασήμαντες νησίδες έχει αφυπνίσει τα εθνικιστικά πάθη στην κοινή γνώμη και των δύο χωρών, ενώ την εβδομάδα που πέρασε σημειώθηκε σειρά αντιιαπωνικών διαδηλώσεων σε κινεζικές πόλεις.
Καταλυτική πρέπει να θεωρηθεί η επιρροή του αμερικανικού παράγοντα, με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει τη γεωπολιτική περικύκλωση του Πεκίνου, ενισχύοντας τις συμμαχίες της στη νοτιοανατολική Ασία και αναπτύσσοντας τον κύριο όγκο της ναυτικής δύναμής της στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.