Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ ενώνουν δυνάμεις για την ανατροπή του Άσαντ Αλλαγή της ηγεσίας στη Συρία ζητούν οι δύο χώρεςΗ συνεργασία της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, η οποία την τελευταία περίοδο έχει στο επίκεντρο της την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας στην Συρία, εντατικοποιείται και λαμβάνει νέες διαστάσεις.Αυτή την Κυριακή, ο επιτελάρχης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα και θέσει επί τάπητος διάφορα σχέδια, τα οποία αφορούν το μέλλον της Συρίας και φέρουν μεγάλη ενδιαφέρον για το Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, την Κυριακή, ο επιτελάρχης  των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Martin Dempsey θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα και θα συναντηθεί με την ηγεσία του τουρκικού στρατού. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ο Τούρκος
επιτελάρχης, Νετζντέτ Οζέλ κάλεσε στην χώρα του τον στρατηγό Dempsey.

Την Τετάρτη, η τουρκική εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ» αναφέρει ότι στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού επιτελάρχη στην Άγκυρα θα βρεθούν οι εξελίξεις στην κρίση της Συρίας. Η «Γιενί Σαφάκ», η οποία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι πριν από λίγο καιρό, ο αρχηγός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών  «CIA», David Petraeus πραγματοποίησε μια κρίσιμης σημασίας επίσκεψη στην Τουρκία.

Οι επισκέψεις των Αμερικανών αξιωματούχων και στρατηγών στην Τουρκία έρχονται στα πλαίσια της νέας, κοινής στρατηγικής της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την Συρία. Πριν από λίγες εβδομάδες, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον στην Άγκυρα, οι δυο χώρες ξεκαθάρισαν ότι στοχεύουν στην στενή συνεργασία με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας στην Συρία.Η Τεχεράνη παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό τις νέες κινήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας στο πολιτικό και πολεμικό πεδίο της Συρίας.

1Οι Ιρανοί αναλυτές και αξιωματούχοι σπεύδουν να τονίσουν ότι οι νέες επαφές και συζητήσεις στην Άγκυρα έχουν στο επίκεντρο τους εκτός από την κρίση της Συρίας και τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.