Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Πούτιν ζητεί μια νέα έννοια πατριωτισμού


AFP, A.P.
ΜΟΣΧΑ. Μια νέα έννοια πατριωτισμού, που θα καλύψει το ιδεολογικό κενό που άφησε πίσω της η κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, πρέπει να δημιουργήσουν οι Ρώσοι, σύμφωνα με επισήμανση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ο πατριωτισμός δεν είναι απλώς μια ωραία λέξη. Πατριωτισμός είναι πρωτίστως το να υπηρετείς την πατρίδα, τη χώρα, τη Ρωσία, τον λαό», υπογράμμισε, μιλώντας σε πολιτική συνάντηση στο Κρασνοντάρ με αντικείμενο την ενίσχυση του έθνους. Εκείνο που χρειάζεται η χώρα, είπε, είναι ένας νέος εθνικισμός, αφού «κανείς δεν το φρόντισε για 20 χρόνια». Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει «μύθους και κλισέ από το παρελθόν» και οφείλει να αποφύγει τη δημιουργία «ενός ρατσιστικού, εθνικιστικού ή θρησκευτικού οχυρού». «Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον μας πάνω σε μια σταθερή βάση», διακήρυξε ο Ρώσος ηγέτης, διότι οι συμπολίτες του «αμέλησαν μετά την πτώση της ΕΣΣΔ να οικοδομήσουν μια νέα αίσθηση εθνικής υπερηφάνειας». Η ομιλία εκφωνήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης ενώπιον ανωτάτων στελεχών της πολιτικής και στρατιωτικής ελίτ, περιλαμβανομένων των υπουργών Αμυνας και Πολιτισμού. Παρέστησαν επίσης επιφανείς προσωπικότητες των τεχνών και του αθλητισμού.
Στην τσαρική Ρωσία, όπως είπε ο κ. Πούτιν, η προώθηση του πατριωτισμού ήταν έργο της Εκκλησίας, ενώ στην κομμουνιστική Ρωσία την προέβαλαν οι ιδεολογικοί φορείς του Κ.K. Σήμερα, «πρέπει να βρούμε νέες μορφές για να θρέψουμε τον πατριωτισμό και τη συνείδηση των πολιτών. Ο κόσμος έχει κουραστεί από την ανόητη προπαγάνδα και δεν την εμπιστεύεται πια. Είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς, ανοιχτοί και αποτελεσματικοί». Είχε προηγηθεί η έκκληση του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ για την απελευθέρωση των τριών μελών του ροκ πανκ συγκροτήματος Pussy Riot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.