Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ασφυκτικές πιέσεις Ισραήλ στις ΗΠΑ για δράση στο Ιράν



Ο Νετανιάχου, εκμεταλλευόμενος τις προεδρικές εκλογές,
ζητεί τελεσίγραφο από τον Ομπάμα
The New York Times
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ενεπλάκη -την Τρίτη- στο πιο ευαίσθητο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας. Επέκρινε την κυβέρνηση Ομπάμα ότι αρνήθηκε να θέσει σαφείς «κόκκινες γραμμές» στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, πέραν των οποίων θα αναλάμβανε στρατιωτική δράση. Ως αποτέλεσμα, είπε, η κυβέρνηση δεν έχει το «ηθικό δικαίωμα» να περιορίσει το Ισραήλ από μια δική του στρατιωτική ενέργεια.
Η ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα του κ. Νετανιάχου για τον σημαντικότερο σύμμαχο του Ισραήλ αποκαλύπτει την υφιστάμενη ένταση μεταξύ του ιδίου και του προέδρου Ομπάμα σχετικά με το θέμα του Ιράν και εικάζεται ότι επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τις προεδρικές εκλογές για να αναγκάσει τον Ομπάμα να δεσμευτεί ότι θα επιτεθεί στο Ιράν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Την Τρίτη το βράδυ, ο κ.Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Νετανιάχου σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης και σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αργότερα από τον Λευκό Οίκο, οι δύο άνδρες «επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να εμποδίσουν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν και να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους». Οι ΗΠΑ διατείνονται ότι δεν έχουν αποδείξεις πως η ιρανική ηγεσία έχει αποφασίσει οριστικά να κατασκευάσει πυρηνική βόμβα. Ωστόσο, στην τελευταία της έκθεση, η ΙΑΕΑ αναφέρει ότι η χώρα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ανάπτυξη έξι πυρηνικών όπλων. Οι ΗΠΑ κατέληξαν προ ετών ότι το Ιράν ανέστειλε το πυρηνικό του πρόγραμμα από το 2003, παρότι έκτοτε υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό συνεχίζεται κατά σποραδικό τρόπο. Οι Ισραηλινοί διατείνονται ότι το Ιράν έχει προχωρήσει μυστικά σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Απαιτώντας από τον κ. Ομπάμα να θέσει ουσιαστικά τελεσίγραφο στο Ιράν, ο κ. Νετανιάχου χρησιμοποίησε στο έπακρο το πολιτικό του βάρος, σε μια στιγμή κατά την οποία ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του κ. Ομπάμα, Μιτ Ρόμνεϊ, κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν υποστηρίζει το Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος γνωρίζει κάλλιστα τα αμερικανικά πολιτικά πράγματα, φαίνεται ότι επιχείρησε να πιέσει τον Ομπάμα να προσδιορίσει επακριβώς πότε οι ΗΠΑ θα κατέφευγαν σε στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, ενδεχομένως στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που αρχίζει αυτό τον μήνα.
Αντιπυραυλική προστασία
Ο Ομπάμα έχει δηλώσει επανειλημμένως -με την υποστήριξη ορισμένων κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων- ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συνεργάζονται σήμερα σε θέματα ασφαλείας καλύτερα από ποτέ άλλοτε. Οι ΗΠΑ προμήθευσαν το Ισραήλ με το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας «ατσάλινος θόλος» και τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δύο χώρες συνεργάστηκαν στενά, σε μια μεγάλη μυστική επιχείρηση κατά του Ιράν, ονόματι «Ολυμπιακοί Αγώνες», μια προσπάθεια εμπλοκής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μέσω κυβερνοεπιθέσεων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει σημειώσει πρόοδο. Ωστόσο, ούτε ο Μιτ Ρόμνεϊ έχει προσδιορίσει επακριβώς μέχρι ποιου σημείου πρέπει να φθάσει το Ιράν, πριν από μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση. Αντιθέτως, έχει κατηγορήσει τον Ομπάμα ότι καθυστέρησε να επιβάλει «κυρώσεις που θα σακάτευαν» το Ιράν. Ο Νετανιάχου, όμως, απορρίπτει τις κυρώσεις, λέγοντας ότι δεν έχουν εξαναγκάσει το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.