Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ένταση μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας για τα νησιά στη Θάλασσα της Κίνας


Η ένταση για τα διαφιλονικούμενα νησιά απειλεί τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
Η Κίνα προειδοποίησε σήμερα ότι η κλιμάκωση της έντασης για τα τρία διαφιλονικούμενα νησιά στη Θάλασσα της Κίνας απειλεί τις σχέσεις των δυο μεγαλύτερων οικονομιών της Ασίας.
Οι ΗΠΑ κάλεσαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα τις δυο πλευρές να κατεβάσουν τους τόνους σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, που αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις των δυο χωρών επί χρόνια.
Οι τελευταίες προειδοποιήσεις από την Κίνα διατυπώνονται μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι αγόρασε τα διαφιλονικούμενα νησιά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας από την οικογένεια των Ιαπώνων στην οποία ανήκουν, ενέργεια που το Πεκίνο θεωρεί ότι συνιστά παραβίαση της κυριαρχίας του.
"Με την αποκαλούμενη αγορά των νησιών από την Ιαπωνία, θα είναι δύσκολο να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες για τις σινο-ιαπωνικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις», δήλωσε σήμερα ο κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Τζιάνγκ Ζενγκουέι.
Τα ακατοίκητα αυτά νησιά, τα οποία διεκδικεί και η Ταϊβάν, βρίσκονται 2.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδουν τα ιαπωνικά ΜΜΕ, ο νέος πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Κίνα, Σινίσι Νισιμίγια, έχασε τις αισθήσεις του σήμερα στο Τόκιο και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, δυο ημέρες μετά τον επίσημο διορισμό του.
Ο Νισιμίγια θα αντικαταστήσει τον Ουισίρο Νίβα, ο οποίος τον Ιούνιο αντιτάχθηκε δημοσίως στα σχέδια για την αγορά των νησιών από την Ιαπωνία.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.