Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

«Ο Οσάμα μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε στο κεφάλι»


ΑP, AFP, The Guardian
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Επιμένοντας στη δική του εκδοχή των γεγονότων, η οποία δεν συμβαδίζει με την επίσημη του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Ματ Μπίσονετ επανέλαβε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν πυροβολήθηκε στο κεφάλι από μέλος των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ όταν επιχείρησε να δει τι συνέβαινε στον διάδρομο έξω από το δωμάτιό του. Ο Μπίσονετ, ο οποίος κατέγραψε λεπτομερώς την επιχείρηση για την εξουδετέρωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο ήδη πολυσυζητημένο βιβλίο του με τίτλο «Χωρίς εύκολη διέξοδο» (No Easy Way Out), πρόσθεσε ότι ο ίδιος και ένα ακόμα μέλος των ειδικών δυνάμεων πυροβόλησαν αρκετές ακόμα φορές τον Οσάμα μπιν Λάντεν μόλις τον αντίκρισαν αιμόφυρτο, αλλά όχι νεκρό. Μιλώντας στην εκπομπή «60 Μinutes» του CBS, ο Μπίσονετ εξήγησε ότι, «όταν το κεφάλι κάποιου εμφανίζεται εντελώς ξαφνικά από μια γωνία, ο στρατιώτης δεν μπορεί να γνωρίζει αν κρατάει όπλο ή χειροβομβίδα». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τον πυροβόλησε ξανά και ο ίδιος μόλις αντίκρισε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα πεσμένο στο πάτωμα, και αυτό διότι δεν μπορούσε να διακρίνει αν κρατούσε κάτι στα χέρια του. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Μπιν Λάντεν δέχτηκε τα πυρά των ειδικών δυνάμεων μόνο όταν κινήθηκε απότομα από τον διάδρομο προς το δωμάτιό του, εγείροντας φόβους ότι θα έπιανε κάποιο όπλο.
Ο Μπίσονετ, ο οποίος υπογράφει το βιβλίο με το ψευδώνυμο Μαρκ Οουεν, αποκάλυψε ακόμα ότι, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα συνάντησε την ομάδα κρούσης που εξουδετέρωσε τον Μπιν Λάντεν, ζήτησε να μάθει ποιος τον πυροβόλησε. «Κανείς δεν του έδωσε ένα όνομα και αυτό διότι πρόκειται για ομαδική δουλειά», δήλωσε. «Το να τραβήξεις τη σκανδάλη είναι το πιο εύκολο πράγμα», συνέχισε ο ίδιος.
Ενας από τους «αφανείς ήρωες» της επιχείρησης για την εξουδετέρωση του αρχηγού της Αλ Κάιντα ήταν, σύμφωνα με τον Μπίσονετ, μία πράκτορας με το κωδικό όνομα «Τζεν». Η τελευταία φέρεται να ταξίδεψε με τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και να τους ενημέρωσε λεπτομερώς όσον αφορά το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν. Ο Μπίσονετ, ο οποίος δεν συγκαταλέγεται πλέον στους κόλπους των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, έκανε λόγο για μια «πολύ έξυπνη και πανούργα γυναίκα» που είχε ρόλο–κλειδί στην επιχείρηση. Οσον αφορά τις φωτογραφίες του νεκρού Μπιν Λάντεν που διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο λίγες ώρες μετά την επιχείρηση, ο Μπίσονετ παραδέχτηκε πως τις «τράβηξε» ο ίδιος. «Μου δόθηκε η διαταγή να τον φωτογραφίσω και γνώριζα εξαρχής ότι θα ήταν οι πιο σημαντικές εικόνες που θα τραβούσα σε όλη μου τη ζωή», τόνισε. «Πρώτα, όμως, άρπαξα ένα σεντόνι από το κρεβάτι και καθάρισα το πρόσωπό του, έτσι ώστε να είναι ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά του», συμπλήρωσε.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει προειδοποιήσει ότι θα κινηθεί νομικά εις βάρος του Μπίσονετ και του εκδοτικού του οίκου σε περίπτωση που στο βιβλίο που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα αποκαλύπτονται απόρρητες πληροφορίες. Σημειώνεται ότι στο βιβλίο ο Μπίσονετ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αρχικά αμφιταλαντευόταν μεταξύ της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων και της ισοπέδωσης του κρησφύγετου του Μπιν Λάντεν στην Αμποταμπάντ από βομβαρδιστικό τύπου Β-2 Spirit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.