Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ομπάμα: «Αποτρόπαιη και σοκαριστική» η επίθεση κατά του πρεσβευτή στη Λιβύη

Ο Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να βρεθούν οι δράστες πίσω από την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε το θάνατο του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη και τριών ακόμα Αμερικανών, ως μια «αποτρόπαιη επίθεση» και δήλωσε πως θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες.
Ο πρεσβευτής, Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις ακόμα Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους όταν Ισλαμιστές εφοδιασμένοι με όπλα επιτέθηκαν στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη την Τρίτη το βράδυ. Οι ένοπλοι ήταν μεταξύ του πλήθους που διαδήλωνε κατά της Αμερικής, με αφορμή την προβολή μιας κινηματογραφικής ταινίας, η οποία, όπως υποστηρίζουν προσέβαλε τον Μωάμεθ.
Όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ρόιτερς, κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εικάζουν ότι η επίθεση στη Βεγγάζη ίσως να είχε προσχεδιαστεί αφού υπήρχαν ενδείξεις ότι μέλη μιας ομάδας ανταρτών με την ονομασία Άνσαρ αλ Σαρία - που σημαίνει Υποστηρικτές του Ισλαμικού Νόμου- ήταν μεταξύ των ενόπλων.
Οι βίαιες εχθροπραξίες που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Βεγγάζη και το Κάιρο, προκάλεσαν φόβους εξάπλωσής τους και σε άλλες Μουσουλμανικές χώρες. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσινγκτον έχει δώσει διαταγή για εκκένωση των Αμερικάνων υπαλλήλων από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη.
Ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε δημόσια υπόσχεση ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό προκειμένου να εντοπιστούν οι εγκληματίες και να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Χαρακτήρισε την επίθεση ως «αποτρόπαιη και σοκαριστική», αλλά δήλωσε ότι δεν θα αφήσει αυτό το γεγονός να βλάψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης.
Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση της Αιγύπτου δεν είναι ούτε σύμμαχος ούτε εχθρός της Ουάσινγκτον και προειδοποίησε ότι θα δημιουργηθεί ένα «πραγματικά σοβαρό πρόβλημα» εάν κάποια στιγμή το Κάιρο δεν προστατεύσει την εκεί αμερικανική πρεσβεία.
Ο Ομπάμα έδωσε συνέντευξη στο ισπανόφωνο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί την υπό τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σημερινή κυβέρνηση της Αιγύπτου ως σύμμαχο όπως εκείνη του Χόσνι Μουμπάρακ, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε:"Δεν τους θεωρούμε συμμάχους, αλλά δεν τους θεωρούμε και εχθρούς. Πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει το δρόμο της. Εξελέγησαν με δημοκρατικές διαδικασίες».
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν χθες σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα για μια αμερικανικής παραγωγής ταινία, η οποία θεωρείται προσβλητική για το ισλάμ. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν προχθές για τον ίδιο λόγο μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο.
Ερωτηθείς σχετικά ο Ομπάμα δήλωσε ότι πρέπει «να περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει η αιγυπτιακή ηγεσία. Επίσης αναφέρθηκε στη «διατήρηση της συνθήκης ειρήνης με το Ισραήλ που υποστήριζε το καθεστώς Μουμπάρακ».
"Η κατάσταση παραμένει ρευστή, αλλά περιμένουμε να αντιδράσουν στο γεγονός ότι επιμένουμε στην προστασία της πρεσβείας μας και του διπλωματικού προσωπικού μας», τόνισε ο Ομπάμα.
"Και εάν αντιδράσουν κατά τρόπο που θα δείχνει ότι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όπως όλες οι άλλες χώρες στις οποίες έχουμε πρεσβείες, πιστεύω ότι αυτό θα είναι ένα πραγματικά σοβαρό πρόβλημα», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.