Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Η Γαλλία θα συνεχίσει την απέλαση των παράνομων Ρομά


ΠΑΡΙΣΙ. Την πολιτική της απέλασης των παράνομων Ρομά από τη Γαλλία και τη συνακόλουθη διάλυση των καταυλισμών τους ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνεχίσει η γαλλική κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, τόνισε ότι η Γαλλία ακολουθεί πολιτική της εκκένωσης των καταυλισμών των Ρομά και οδηγεί όσους εξ αυτών είναι παράνομοι στα σύνορα. Ο Βαλς, ο οποίος εκπροσωπεί τη σκληρή πτέρυγα των κυβερνώντων Σοσιαλιστών, προέβη στις συγκεκριμένες δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρουμανία. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Γαλλία και η Ρουμανία είχαν συνάψει συμφωνία για τον εκούσιο επαναπατρισμό των Ρομά στη Ρουμανία, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση Ερό. Με βάση πιλοτικό πρόγραμμα που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, 80 οικογένειες Ρομά πρόκειται να επιστρέψουν στη Ρουμανία. Ο Βαλς υπερασπίζεται την πολιτική της γαλλικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο έχει δεχτεί πλείστες επικρίσεις. Οι πολέμιοι της συγκεκριμένης πολιτικής καθώς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταμαρτυρούν στον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ότι συνεχίζει, στο μεταναστευτικό, την ίδια σκληρή γραμμή που ακολουθούσε και ο προκάτοχός του, ο δεξιός πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στον λαό, ότι οι κοινές μας προσπάθειες θα επικεντρωθούν σε λύση, στο πλαίσιο της οποίας οι Ρομά θα εγκατασταθούν στη χώρα από την οποία προέρχονται, τη Ρουμανία», δήλωσε με έμφαση ο Βαλς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα. Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Ρουμανίας τόνισε ότι η χώρα του θα αναλάβει την ευθύνη των Ρομά που επαναπατρίζονται, προσθέτοντας ωστόσο ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου, το Βουκουρέστι θα χρειαστεί τη βοήθεια τόσο της Γαλλίας όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τουλάχιστον 200 Ρομά και υποστηρικτές τους διαδήλωσαν έξω από κυβερνητικά κτίρια στη Ρουμανία, υποστηρίζοντας ότι οι Αρχές της χώρας υποκρίνονται όταν δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα των μειονοτήτων.
Υπολογίζεται ότι 15.000 - 20.000 Ρομά ζουν στη Γαλλία σε άθλιες συνθήκες, κυρίως στα περίχωρα μεγάλων πόλεων. Οι γαλλικές αρχές επισημαίνουν ότι οι Ρομά που μένουν σε αυτούς τους καταυλισμούς δεν έχουν άδεια παραμονής.
Eν τω μεταξύ, η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε επιχείρηση διάλυσης καταυλισμού Ρομά, όπου διέμεναν 800 άνθρωποι, σε προάστιο στο νοτιοανατολικό τμήμα του Παρισιού και απομάκρυνε άλλους 80 Ρομά από τη Λυών. Η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο καταυλισμός Ρομά στο Σισί σιρ Μπρι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα. Ο χώρος του καταυλισμού, τον οποίο οι Ρομά είχαν καταλάβει από τον Οκτώβριο του 2011, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την προέκταση αυτοκινητόδρομου. Στη Λυών η επιχείρηση απομάκρυνσης 80 Ρομά από το κέντρο της πόλης, ενόψει της επίσκεψης του Μανουέλ Βαλς, που είναι και νομάρχης της περιφέρειας του Ροδανού, έγινε χωρίς επεισόδια. Ο Βαλς, ο οποίος προ ημερών είχε δηλώσει ότι η Γαλλία δεν μπορεί να συγκεντρώνει όλη τη δυστυχία του κόσμου και της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι 7.000 Ρομά θα έχουν επαναπατριστεί στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μέχρι τα τέλη του μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν αρκετές επιχειρήσεις στο Παρίσι, αλλά και στη Λίλλη και τη Λυών, στο πλαίσιο των οποίων διέλυσαν καταυλισμούς Ρομά. Σε πολλούς, οι επιχειρήσεις του περασμένου Αυγούστου θύμισαν το κύμα απελάσεων Ρομά, του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, το καλοκαίρι του 2010, που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.