Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν


AFP
ΚΑΜΠΟΥΛ. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας χθες στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών των συμμαχικών δυνάμεων σε 3.190, μεταξύ των οποίων 2.123 Αμερικανοί από την έναρξη του πολέμου το 2001, σύμφωνα με το icasualties.org. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επαρχίας Λογκάρ, όπου συνέβη η επίθεση, ο βομβιστής έβαλε στόχο όχημα ενός νατοϊκού κομβόι το οποίο μετέβαινε σε γειτονική περιοχή. Αν και το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, ο εκπρόσωπος της Λογκάρ είπε ότι οι νεκροί ήταν Αμερικανοί, ενώ ένας τρίτος στρατιώτης τραυματίστηκε. Την Τρίτη, ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι είπε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη χώρα του, αλλά ότι έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. «Τα επιτεύγματά μας δεν έγιναν εύκολα», είπε ο Αφγανός πρόεδρος. «Ο αφγανικός λαός εξακολουθεί να πληρώνει το ακριβότερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και περιουσία».
Οι αντάρτες στο Αφγανιστάν εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες βόμβες στις επιθέσεις τους, αν και οι συμμαχικές δυνάμεις διατείνονται ότι έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό αυτού του είδους τις επιθέσεις. Στη μηνιαία έκθεσή του για τον Αύγουστο, το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν πάνω από τις μισές βόμβες και νάρκες που βρέθηκαν σε δρόμους, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, ενώ όσες εξερράγησαν ήταν μειωμένες κατά 14%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2011. Ωστόσο, οι διαφορές από περιοχή σε περιοχή παραμένουν σημαντικές. Αν και τέτοιου είδους επιθέσεις ήταν λιγότερες στην Καμπούλ και στα ανατολικά, νότια και νοτιοδυτικά της χώρας, μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, οι επιθέσεις αυξήθηκαν στο βόρειο και δυτικό Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.