Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

London Τimes: Ο Άσαντ θα χρησιμοποιήσει χημικά ως έσχατη λύση, δηλώνει Σύρος υποστράτηγος

Το καθεστώς Άσαντ θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα «ως έσχατη λύση», δήλωσε στους Τάιμς του Λονδίνου ο πρώην επικεφαλής του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού.
Το συριακό καθεστώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά του λαού «ως έσχατη λύση», δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε βρετανική εφημερίδα ο πρώην επικεφαλής του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Ο υποστράτηγος Αντνάν Σίλου δήλωσε ότι αυτομόλησε από τον συριακό στρατό πριν από τρεις μήνες και αφού είχε ήδη συμμετάσχει σε συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο με θέμα τη χρήση χημικών όπλων τόσο εναντίον των ανταρτών όσο και εναντίον των αμάχων.
"Είχαμε σοβαρή συζήτηση σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων, περιλαμβανομένου του πως θα τα χρησιμοποιούσαμε και σε ποιες περιοχές», δήλωσε στους Τάιμς του Λονδίνου αναφερόμενος σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο συριακό κέντρο χημικών όπλων νότια της Δαμασκού.
"Το συζητήσαμε αυτό ως μια έσχατη λύση-για παράδειγμα, αν το καθεστώς έχανε τον έλεγχο μιας σημαντικής περιοχής όπως το Χαλέπι». Μιλώντας από την Τουρκία, ο υποστράτηγος Σίλου είπε στους Τάιμς ότι είναι βέβαιος πως το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ θα χρησιμοποιήσει τελικά χημικά όπλα κατά των αμάχων και πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» οδηγώντας στην αυτομόλησή του.
Τα σχόλιά του ακολουθούν χθεσινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο συριακός στρατός πραγματοποίησε δοκιμές με χημικά όπλα.
Στην πρώτη του συνέντευξη από την αυτομόλησή του, ο Σίλου δηλώνει ότι το συριακό καθεστώς έχει επίσης εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με χημικά όπλα την ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, Χεζμπολάχ.
"Ήθελαν να τοποθετήσουν κεφαλές πυραύλων μαζί με τα χημικά όπλα και να τις μεταφέρουν στην Χεζμπολάχ. Προορίζονταν για χρήση κατά του Ισραήλ, φυσικά», είπε στην εφημερίδα.
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι το καθεστώς τώρα «δεν έχει να χάσει τίποτα» αν μοιραστεί τα όπλα και πρόσθεσε: «Αν ξεκινήσει πόλεμος ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ μόνο καλό θα κάνει στη Συρία».
Σύμφωνα με τον Σίλου, μέλη των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, επίσης συμμετείχαν σε πολλές συνομιλίες με θέμα τη χρήση χημικών όπλων.
"Έρχονταν συνέχεια και πρόσφεραν και συμβουλές. Μας έστελναν συνέχεια επιστήμονες και εμείς τους στέλναμε δικούς μας. Είχαν επίσης ανάμειξη για την πολιτική πτυχή της χρήσης χημικών όπλων».
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο «αυτόπτες μάρτυρες», έγραψε την Δευτέρα ότι ο συριακός στρατός πραγματοποίησε δοκιμές με χημικά όπλα, σε ερευνητικό κέντρο στην βορειοδυτική περιοχή της ερήμου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.