Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Περιορίζονται οι επιχειρήσεις ΝΑΤΟ–Αφγανών


ΚΑΜΠΟΥΛ. Εντολή για τον περιορισμό των κοινών του επιχειρήσεων με τις αφγανικές δυνάμεις έδωσε χθες το ΝΑΤΟ, αντιδρώντας στις αποκαλούμενες «εκ των έσω» επιθέσεις εναντίον στρατιωτών της συμμαχίας, οι οποίες αποδίδονται σε Αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς. Η συμμαχία, ωστόσο, διευκρίνισε ότι το μέτρο είναι προσωρινό και δεν πρόκειται να επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση του τομέα της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις το 2014.
Η εντολή δόθηκε από τον υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία της αμερικανικής διοίκησης στο Αφγανιστάν, αντιστράτηγο Τζέιμς Τέρι, και αφορά όλες τις στρατιωτικές αποστολές σε εμπόλεμη ζώνη, που εκτελούνται από δυνάμεις μικρότερες των 800 ανδρών. Πρόκειται για «προσωρινή και μετρημένη απάντηση» στις πρόσφατες απειλές για εκ των έσω επιθέσεις κι ενώ εντείνεται η οργή στον μουσουλμανικό κόσμο για την ταινία που σατιρίζει τον προφήτη Μωάμεθ. Το μέτρο «θα εφαρμοστεί έως ότου το επίπεδο απειλής επιστρέψει σε ανεκτό επίπεδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τομ Κόλινς. Τουλάχιστον 51 στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης έχουν σκοτωθεί φέτος σε τέτοιου είδους επιθέσεις, με τον αριθμό τους να παρουσιάζει αύξηση κατά τουλάχιστον 40% σε σύγκριση με πέρυσι. Η διαταγή, που φαίνεται να αιφνιδίασε αρκετά μέλη της συμμαχίας, μεταξύ τους η Βρετανία και η Αυστραλία, εκδόθηκε μετά τον θάνατο έξι ξένων στρατιωτών στο νότιο Αφγανιστάν, το Σαββατοκύριακο. Τώρα, τα στρατεύματα της Αυστραλίας, που εδρεύουν στη νότια επαρχία του Ουρουζγκάν, ζητούν επειγόντως εξηγήσεις για το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο και τι αλλαγές θα γίνουν ακριβώς, ενώ ο Βρετανός υπουργός Αμύνης, Φίλιπ Χάμοντ, απέφυγε να θίξει το θέμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής. Οι Αφγανοί διοικητές ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή για την αλλαγή. Τη διαβεβαίωση ότι η αποχώρηση των περισσοτέρων δυτικών στρατευμάτων θα γίνει κανονικά το 2014 έδωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.