Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΑΕΑ: Καταγγελια κατά Ιράν ότι κατεδαφίζει μια εγκατάσταση στη μονάδα του Παρσίν

Ένας απεσταλμένος των ΗΠΑ κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι «συστηματικά κατεδαφίζει» μια εγκατάσταση στη στρατιωτική μονάδα του Παρσίν την οποία οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών για τα πυρηνικά θέλουν να επισκεφθούν στο πλαίσιο της έρευνας τους για πιθανολογούμενα πυρηνικά όπλα
"Το Ιράν έχει ήδη λάβει μέτρα που εμφανίζονται συνεπή με την προσπάθειά του να εξαλειφθούν τα στοιχεία για τις προηγούμενες δραστηριότητες του στη μονάδα του Παρσίν», δήλωσε ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρόμπερτ Γουντ στο 35εθνές διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Τόνισε επίσης ότι είναι «ανησυχητικό ότι το Ιράν κατάφωρα εμποδίζει την ικανότητα της Διεθνούς Υπηρεσίας να φέρει εις πέρας την εντολή της» με τη συστηματική κατεδάφιση της εγκατάστασης που έχει προσδιοριστεί από την ΙΑΕΑ ότι πρέπει να υποβληθεί σε επιθεώρηση στη μονάδα του Παρσίν.
Το ΔΣ της ΙΑΕΑ υιοθέτησε σήμερα καταδικαστική για το Ιράν απόφαση
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε σημερινό του ψήφισμα καλεί το Ιράν να συμφωνήσει άμεσα στις επιθεωρήσεις από τον ΟΗΕ του πυρηνικού του προγράμματος, τονίζοντας ότι επιθυμεί μια διπλωματική και όχι μια στρατιωτική λύση στη διένεξη αυτή για τα πυρηνικά.
Μόνο η Κούβα εξέφρασε την αντιθεσή της στο κείμενο μεταξύ των 35 χωρών του ΔΣ της ΙΑΕΑ, δήλωσε ένας διπλωμάτης. Ισημερινός, Αίγυπτος και Τυνησία απείχαν.
Το κείμενο του ψηφίσματος είχε υποβληθεί από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ, καθώς και από τη Γερμανία.
Εκφράζει «συνεχή υποστήριξη προς μια ειρηνική επίλυση των ανησυχιών της διεθνούς κοινότητας».
Το κείμενο ψηφίστηκε εν μέσω εκκλήσεων από το Ισραήλ να χαραχθούν σαφείς κόκκινες γραμμές που το Ιράν δεν θα μπορεί να υπερβεί επεκτείνοντας το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα, αν η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια επίθεση στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις.
Το ψήφισμα αναφέρει ακόμη ότι είναι απαραίτητο να επιτρέψει η Τεχεράνη
στην ΙΑΕΑ να ελέγξει πιθανολογούμενα σχέδια ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και να επιθεωρήσει αμέσως εγκαταστάσεις που θεωρούνται ύποπτες. Εκφράζει επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την επέκταση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.