Ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται σε 850 στη διάρκεια των δύο μηνών της εξέγερσης
A.P., AFP, Reuters
Από τότε που άρχισε η εξέγερση στη Συρία, στα μέσα Μαρτίου, οι Αρχές ανακοινώνουν μεταρρυθμίσεις τις Πέμπτες, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν μαζικές διαδηλώσεις, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Το ίδιο συνέβη και αυτή την εβδομάδα, κατά την οποία το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός Αντέλ Σαφάρ έχει καταθέσει ένα καινούργιο πρόγραμμα για την απασχόληση 10.000 πανεπιστημιακών αποφοίτων, κάθε χρόνο, σε κυβερνητικούς θεσμούς, σε μια περίοδο κατά την οποία η ανεργία στη Συρία κυμαίνεται στο 20%.
Ο στρατός
Παράλληλα, ωστόσο, και διά παν ενδεχόμενο, οι δυνάμεις του στρατού βρίσκονταν σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής σε όλες τις μεγάλες πόλεις, πανέτοιμες να αναλάβουν δράση και είχαν γίνει εκτεταμένες συλλήψεις. Ο αριθμός των νεκρών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 850, στη διάρκεια των δύο μηνών του κινήματος διαμαρτυρίας. «Καλούμε και πάλι την κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σταματήσει τη χρήση βίας και τις μαζικές συλλήψεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, στη Γενεύη, ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος του ύπατου αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του ΟΗΕ. Ο απολογισμός βασίζεται σε πληροφορίες ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φαίνεται ότι είναι πραγματικός, παρατήρησε ο ίδιος.
Τις τελευταίες μέρες, το καθεστώς κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του και ο στρατός βομβάρδισε κατοικημένες περιοχές, στην κεντρική και νότια Συρία -την Τετάρτη- με αποτέλεσμα 19 νεκρούς, σύμφωνα με οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, δυνάμεις του στρατού και άρματα μάχης είχαν παραταχθεί στα περίχωρα της Χάμα, την οποία ισοπέδωσε το 1982 ο πατέρας του σημερινού προέδρου και προκάτοχός του, Χαφέζ Ασαντ, για να καταστείλει μια σουνιτική εξέγερση, με αποτέλεσμα 10.000 με 25.000 νεκρούς, κατά τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ο Μπασάρ αλ Ασαντ φέρεται αποφασισμένος να πατάξει τη λαϊκή εξέγερση, παρά τις διεθνείς πιέσεις και την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ. Η Ε.Ε., η οποία αποφάσισε -την Τρίτη- την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων σε 13 Σύρους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του αδελφού του προέδρου, Μαχέρ, βρισκόταν πολύ κοντά σε μια συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων και εναντίον του ίδιου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και άλλων μελών του καθεστώτος για τους συνεχιζόμενους σκοτωμούς διαδηλωτών. Η Γερμανία και η Ισπανία λέγεται ότι διαφώνησαν στο να συμπεριληφθεί στη λίστα και ο Μπασάρ αλ Ασαντ, με την ελπίδα ότι έτσι θα τον ενθαρρύνουν να θέσει τέλος στην αιματοχυσία και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Ελλείψει τέτοιου είδους αλλαγών, διπλωματικοί κύκλοι ανέφεραν ότι συζητούνται πλέον νέα μέτρα.
Αυστηρή γλώσσα χρησιμοποίησε -την Πέμπτη- η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας ότι η σκληρότητα των κατασταλτικών μέτρων της κυβέρνησης Ασαντ καταδεικνύει τη δυσχερή, αδύναμη θέση της και όχι την ισχύ της. Σύμφωνα με την ίδια, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν τη λήψη περαιτέρω μέτρων εναντίον του καθεστώτος για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους εκατοντάδες θανάτους, τις παράνομες συλλήψεις, τα βασανιστήρια και την άρνηση ιατρικής φροντίδας στους τραυματίες.
Η Ρωσία
Εκ παραλλήλου με την κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία, διεξάγεται και μια σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η οποία μπλοκάρει πρόταση του Συμβουλίου Ασφαλείας για καταδίκη της βίας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε -την Παρασκευή- εναντίον μιας ξένης επέμβασης στη Συρία και κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να μην επιδιώξει μια επανάληψη του «σεναρίου της Λιβύης».
Οπως εξηγούν διεθνείς αναλυτές, η στάση της Ρωσίας εκπορεύεται από την επιθυμία της να διατηρήσει οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς μ' έναν σύμμαχο της σοβιετικής εποχής. Επιπλέον, ενώ η Λιβύη τοποθετείται στην περιφέρεια του αραβικού κόσμου, η Συρία βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής και οποιαδήποτε κλιμάκωση των ταραχών πιθανότατα θα επηρεάσει όλη τη Μέση Ανατολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.