Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Σε εξέλιξη διαπάλη εξουσίας στο Ιράν

A.P., Reuters

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το πρωτοφανές «άδειασμα» του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μανουχέρ Μοτακί, ο οποίος απολύθηκε τη Δευτέρα ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην Αφρική, δεν πρόκειται να επηρεάσει την ιρανική εξωτερική πολιτική, ούτε τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό ζήτημα, όπως δήλωσε χθες το ιρανικό υπουργείο Eξωτερικών. Αυτό, επειδή «οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται υψηλότερα από το επίπεδο του υπουργού Εξωτερικών», δηλαδή από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, αγιατολάχ Χαμενεΐ.

«Ανοιχτή προσβολή»

O Χαμενεΐ δεν σχολίασε την αποπομπή του Μοτακί, αλλά ο επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες συντηρητικές εφημερίδες, Χοσεΐν Σαριατμανταρί, που θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον θρησκευτικό ηγέτη, έκανε λόγο για «ανοικτή προσβολή». Από ’κει κι έπειτα άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια περί διαπάλης εξουσίας και επιθυμίας του προέδρου Αχμεντινετζάντ να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Ο Μοτακί θεωρείται σύμμαχος των συντηρητικών αντιπάλων τού επίσης συντηρητικού προέδρου και θεωρείται ότι πρόσκειται στον θρησκευτικό ηγέτη αγιατολάχ Χαμενεΐ. Επικεφαλής της διπλωματίας τοποθετήθηκε προσωρινά ο επικεφαλής των πυρηνικών διαπραγματευτών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά στον πρόεδρο Αχμεντινετζάντ.

H Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ερωτηθείσα για την αλλαγή συνομιλητή, έκανε λόγο για εξέλιξη άνευ σημασίας. «Το ποιος είναι υπουργός Εξωτερικών δεν έχει τόση σημασία όσο το ποια είναι η πολιτική της ιρανικής κυβέρνησης απέναντι στη διεθνή κοινότητα σε αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα» δήλωσε η Κλίντον, χαρακτηρίζοντας «καλή αρχή» τις πρώτες συνομιλίες του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα που έγιναν προ ημερών στη Γενεύη. «Δεν ήταν κάτι περισσότερο απ’ αυτό, ήταν όμως μια καλή αρχή στον δρόμο της επιστροφής στις σοβαρές διαπραγματεύσεις», είπε η Κλίντον από τον Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.