Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Συνεργασία Ιράν-Κατάρ για την περιφερειακή ασφάλεια

O πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ και ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι σε σύντομη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά χθες Δευτέρα στην Τεχεράνη υπογράμμισαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν «για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Το Ιράν και το Κατάρ μπορούν από κοινού με τη συνεργασία και τις διαβουλεύσεις, να ενισχύσουν την ενότητα και την αλληλεγγύη των χωρών της περιοχής και να στηρίξουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα», δήλωσε ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ.

Eίναι η πέμπτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Τεχεράνη ο εμίρης του Κατάρ, κατά την οποία συζητήθηκαν διμερή περιφερειακά και διεθνή θέματα, καθώς και το επίμαχο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ πραγματοποίησε στις 5 Σεπτεμβρίου σύντομη επίσκεψη στο Κατάρ όπου είχε συνομιλίες με τον εμίρη.

Το Κατάρ είναι η χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) που διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με το Ιράν.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν το Μάρτιο μια συμφωνία για την ασφάλεια, παρότι το Κατάρ είναι ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανή βάση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, το Κατάρ έχει επίσης μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ και στόχος της επίσκεψης του εμίρη ήταν η ενίσχυση των σχέσεων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο νέος προσωρινός υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί δήλωσε το Σάββατο, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ότι προτεραιότητα της ιρανικής διπλωματίας είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (21/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.