Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ επιστρέφουν στη Β. Κορέα

Το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ δέχθηκε να επιστρέψουν στη Β. Κορέα οι επιθεωρητές της ΙΑΕΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η Βόρειος Κορέα αποδέχθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού (ΗΠΑ) Μπιλ Ρίτσαρντσον στη χώρα, να επιστρέψουν στο έδαφός της οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένοι να επιθεωρήσουν το πυρηνικό της πρόγραμμα, σε μία ένδειξη καλής θέλησης για να αμβλυνθούν οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, μεταδίδει το δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του δικτύου Γουλφ Μπλίτζερ, που συνόδευε τον Ρίτσαρντσον στην Πιονγκγιάνγκ, η Βόρειος Κορέα δέχθηκε να επιτρέψει στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επιστρέψουν στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στη Γιονγκμπιόν.

Η Βόρειος Κορέα είχε αποσύρει τα μηχανήματα επιθεώρησης από το Γιονγκμπιόν τον Απρίλιο του 2009 και ζήτησε από τους ειδικούς να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Επίσης, η Βόρειος Κορέα αποδέχθηκε να επιτρέψει την αποστολή στο εξωτερικό ράβδων καυσίμου που είναι αναγκαίο για τον εμπλουτισμό ουρανίου, ενώ επίσης αποδέχθηκε τη σύσταση μίας επιτροπής και τη λειτουργία απ’ ευθείας γραμμής κόκκινου τηλεφώνου ανάμεσα στις δύο Κορέες και τις ΗΠΑ, προσθέτει ο Μπλίτζερ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (20/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.