Το Ισραήλ κατέστρεψε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα της Συρίας το Σεπτέμβριο του 2007, σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα το οποίο επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronoth σε σημερινό φύλλο της.
Το τηλεγράφημα, το οποίο η ισραηλινή εφημερίδα ισχυρίζεται ότι απέκτησε λίγο πριν αυτό δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα WikiLeaks, συντάχθηκε στις 25 Απριλίου 2008 από την τότε Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ανέφερε ότι «στις 6 Σεπτεμβρίου 2007 το Ισραήλ κατέστρεψε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που είχε κατασκευάσει μυστικά η Συρία προφανώς με τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας».
Η εφημερίδα προσθέτει ότι το τηλεγράφημα αποτελεί την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση αυτής της επιχείρησης.
Η Συρία πάντα διέψευδε ότι το κτίριο που είχε μπει στο στόχαστρο των Ισραηλινών ήταν πυρηνικός αντιδραστήρας και το Ισραήλ δεν έχει ποτέ παραδεχθεί επισήμως ότι είχε πραγματοποιήσει αυτήν την επίθεση.
«Η ισραηλινή επιχείρηση ήταν επιτυχημένη: ο αντιδραστήρας καταστράφηκε και δεν μπορεί να επιδιορθωθεί. Η Συρία ολοκλήρωσε την εκκένωσή του, κατέστρεψε τις αποδείξεις της ύπαρξής του και κατασκεύασε ένα νέο κτίριο στην ίδια τοποθεσία», ανέφερε η Ράις στους Αμερικανούς διπλωμάτες.
«Πιστεύουμε, βασιζόμενοι σε ακλόνητα στοιχεία, ότι η Βόρεια Κορέα βοήθησε τη Συρία να κατασκευάσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα και έχουμε αποφασίσει ότι έχει έρθει η ώρα να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό το θέμα μαζί σας», συνέχιζε το τηλεγράφημα.
Σύμφωνα εξάλλου με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών οι πληροφορίες που έδωσε το Ισραήλ στις ΗΠΑ και αυτές που «συλλέχθηκαν με δικές μας μεθόδους και από δικές μας πηγές» κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι «ο αντιδραστήραας δεν είχε κατασκευαστεί για ειρηνικούς σκοπούς».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.