Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Το κείμενο της συνθήκης START θα επικυρώσει η ρωσική Δούμα


Η Δούμα θα επικυρώσει το κείμενο της συνθήκης START, αλλά θα αντιταχθεί στις τροπολογίες της αμερικανικής Γερουσίας.


Η ρωσική Δούμα θα εγκρίνει σήμερα σε πρώτη ανάγνωση το αρχικό κείμενο της συνθήκης ελέγχου των εξοπλισμών START, αλλά «θα απαντήσει» στη συνέχεια στους όρους που προσετέθησαν από την αμερικανική Γερουσία και έρχονται «σε αντίφαση» με το κείμενο, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της ρωσικής κάτω βουλής Κονσταντίν Κοσατσόφ.

Οι τροπολογίες των αμερικανών γερουσιαστών έρχονται σε αντίφαση με το πνεύμα του συνόλου της συνθήκης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Κονσταντίν Κοσατσόφ. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε χωρίς απάντηση αυτές τις ερμηνείες, έρχονται σε αντίθεση με το πνεύμα του κειμένου», πρόσθεσε.

Κατά την πρώτη ανάγνωση, η «Ενωμένη Ρωσία» θα επικυρώσει τη συνθήκη, υπό την μορφή που υπεγράφη από τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Θα εγκρίνουμε το κείμενο που υπέγραψε ο πρόεδρος (της Ρωσίας). Η δεύτερη ανάγνωση θα γίνει το νωρίτερο τον Ιανουάριο...Θα καταθέσουμε τις δικές μας τροπολογίες και δύο συμπληρωτικές δηλώσεις. Όλα αυτά θα πάρουν χρόνο», διευκρίνισε.

Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε την Τετάρτη, έπειτα από εβδομάδες έντονων διαβουλεύσεων, το κείμενο της συνθήκης START.

Η νέα συνθήκη START αποτελεί το κεντρικό σημείο της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης Ομπάμα για την εκκίνηση από «το σημείο μηδέν» των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.

Η συνθήκη START προβλέπει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών για κάθε μία από τις δύο χώρες, που αντιστοιχεί στη μείωση κατά 30% σε σχέση με το επίπεδο του 2002. Το κείμενο επιτρέπει επίσης την επανάληψη των διαδικασιών αμοιβαίας επαλήθευσης της τήρησης της συνθήκης με την επιθεώρηση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών, οι οποίες διεκόπησαν στο τέλος του 2009.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (24/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.