Θεωρούνται μέλη του ΡΚΚ
Η έρευνα αφορά χρηματοδότες της οργάνωσης
Την παράνομη χρηματοδότηση του ΡΚΚ ερευνούν οι γαλλικές δικαστικές Αρχές, οι οποίες χθες διέταξαν τη σύλληψη και ανάκριση έξι Κούρδων που θεωρούνται μέλη του ΡΚΚ, στα περίχωρα της Μασσαλίας. Επικεφαλής της εν λόγω έρευνας είναι ο δικαστής Τιερί Φρανιολί, ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας, ο οποίος βάσει του γαλλικού αντιτρομοκρατικού νόμου έχει το δικαίωμα να τους ανακρίνει επί 96 ώρες. Οι γαλλικές Αρχές δεν έδωσαν λεπτομέρειες ως προς τα αίτια και τον σκοπό των χθεσινών συλλήψεων, οι αναλυτές, ωστόσο, συνδέουν την υπόθεση με το αίτημα της τουρκικής ηγεσίας προς τις χώρες της Ε.Ε., και δη προς Γερμανία και Γαλλία, να αποδυθούν με μεγαλύτερη ενεργητικότητα στον εντοπισμό και την εξάρθρωση πυρήνων του ΡΚΚ στο έδαφός τους. Σημειώνεται ότι γενική είναι η πεποίθηση ότι ο αγώνας των ανταρτών χρηματοδοτείται σε σημαντικό βαθμό από Κούρδους εξορίστους, οι οποίοι ζουν στην Ευρώπη.
Ενώ όμως στη Γαλλία έγιναν συλλήψεις Κούρδων, στη Δανία με απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Κοπεγχάγης διεκόπη -ως παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ελευθεροτυπίας και ελευθερίας της έκφρασης- το πάγωμα δέκα καταθέσεων του περιβόητου κουρδικού τηλεοπτικού δικτύου Roj TV. Η Αγκυρα είχε κατ’ επανάληψη κατηγορήσει το κανάλι ότι είναι όργανο της προπαγάνδας του ΡΚΚ και είχε προβεί σε αλλεπάλληλα διαβήματα προς την κυβέρνηση Ρασμούσεν για τη διακοπή της λειτουργίας του. Χθες η «Χουριέτ», με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου στην Κοπεγχάγη να διακόψει το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων 44.000 ευρώ του Roj TV, που είχε επιβληθεί τον περασμένο Οκτώβριο, επικαλείται αποκαλύψεις της ιστοσελίδας WikiLeaks, που αναφέρονται σε τηλεγράφημα προερχόμενο από την αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα, το οποίο συνδέει την υπόθεση του Roj TV με την εκλογή του Αντερς Φογκ Ρασμούσεν στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, υπονοώντας κάποιου είδους συναλλαγή. Η αντιπολιτευόμενη την κυβέρνηση Ερντογάν «Χουριέτ» επικαλείται φυσικά και τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση στη Δανία, η οποία τώρα κάνει λόγο για «σκανδαλώδη συμπεριφορά».
Πέρα από την κουρδική παράμετρο στην Ευρώπη, εξελίξεις υπήρξαν χθες και στην πολυτάραχη τα τελευταία δύο χρόνια σχέση Τουρκίας - Ισραήλ. Μετά τη βοήθεια που προσέφερε η Αγκυρα για την κατάσβεση της φοβερής πυρκαγιάς κοντά στη Χάιφα, την περασμένη εβδομάδα, αναλυτές και παρατηρητές έσπευσαν να προβλέψουν ότι «η διπλωματία της φωτιάς» θα φέρει κοντά τους δύο αποξενωμένους εταίρους βάσει αμυντικού συμφώνου.
Οντως, σύμφωνα με ισραηλινή διπλωματική πηγή, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποδίδει «μεγάλη σημασία» στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, «αν και πρωτίστως τον ενδιαφέρει οι Ισραηλινοί στρατιώτες και αξιωματικοί -εννοεί αυτούς που έλαβαν μέρος στην πολύνεκρη επιχείρηση κατά του τουρκικού πλοίου “Μαβί Μαρμαρά” στις 31 Μαΐου- να μην είναι εκτεθειμένοι σε αγωγές και συλλήψεις ανά τον κόσμο».
Η ίδια διπλωματική πηγή, αναφερόμενη στη συνάντηση Ισραηλινών και Τούρκων διπλωματών στη Γενεύη, είπε ότι «στη φάση αυτή οι δύο πλευρές αναζητούν κάποια φόρμουλα για συμβιβασμό, από την οποία θα καταστεί σαφές ότι το Ισραήλ δεν ενήργησε εκ προθέσεως». Οι δηλώσεις αυτές και τα σχόλια έγιναν λίγο μετά τη χθεσινή δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ότι «όποιος θέλει να γυρίσει νέα σελίδα πρέπει πρώτα να παραδεχθεί το έγκλημα, έπειτα να ζητήσει συγγνώμη και τέλος να καταβάλει αποζημίωση». Ο κ. Ερντογάν είπε ότι δεν υποκινείται από εκδίκηση ή μίσος, ζήτησε όμως τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας. Πάντως, οι συζητήσεις Τούρκων και Ισραηλινών στη Γενεύη θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_08/12/2010_425107
(8/12/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.