Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η συνθήκη START προχωρεί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε τροπολογία που θα άλλαζε τη νέα συνθήκη START για τα πυρηνικά όπλα μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και θα ανάγκαζε τις δύο χώρες να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις.

Οι γερουσιαστές ψήφισαν 60 - 32 κατά της τροπολογίας που είχε προτείνει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ρις.

Αν είχε περάσει η συγκεκριμένη τροπολογία θα ανάγκαζε τις δύο χώρες να επαναδιαπραγματευτούν τη νέα συνθήκη που υπέγραψαν τον Απρίλιο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο γερουσιαστής Ρις στην τροπολογία που πρότεινε αναφερόταν στην ανισότητα μεταξύ του αμερικανικού τακτικού πυρηνικού οπλοστασίου και του ρωσικού.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα δεν αναφέρονται στη συνθήκη START, που προβλέπει τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Ρώσοι έχουν στην κατοχή τους περίπου 2.000 τέτοια όπλα, ενώ οι ΗΠΑ 240. Ο Ρις, καθώς και άλλοι Ρεπουμπλικανοί ήθελαν να υπάρχει αναφορά στη νέα συνθήκη START που θα αναγνώριζε τη σχέση μεταξύ των τακτικών και των στρατηγικών πυρηνικών όπλων. Η γερουσία είχε χθες απορρίψει μία άλλη τροπολογία που είχε προτείνει ο Ρεπουμπλικανός Τζον ΜακΚέιν και η οποία επίσης θα μπορούσε να έχει παγώσει τη νέα συνθήκη START.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_21/12/2010_426344
(21/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.