Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Γαλλία - Ινδία, συμμαχία


Επικερδείς συμφωνίες και λάμψη στην επίσκεψη του Σαρκοζί


Εμπορικές συμφωνίες αξίας 15 δισ. ευρώ εξασφάλισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία την περασμένη εβδομάδα. Τα 7 δισ. αφορούν την παράδοση δύο πυρηνικών αντιδραστήρων νέας γενιάς (EPR), παραγωγικής ικανότητας 1.650 μεγαβάτ ο καθένας, συμφωνία την οποία είχε συνάψει ο κ. Σαρκοζί τον Ιανουάριο του 2008 στο πρώτο του ταξίδι στην Ινδία. Οι δύο πρώτοι αντιδραστήρες από την εταιρεία Areva -η συμφωνία προβλέπει την πώληση άλλων τεσσάρων στο μέλλον- θα κατασκευασθούν στο κρατίδιο της Μαχαράστρα, για να ενισχύσουν τα ενεργειακά δίκτυα της Βομβάης.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπέγραψε επίσης σημαντικά αμυντικά συμβόλαια με τον Ινδό πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, συνολικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ, που αφορούν τον εκσυγχρονισμό 51 μαχητικών αεροσκαφών Mirage και την αγορά πυραύλων αέρος-αέρος για τα αεροσκάφη αυτά, με κύριους αποδέκτες των κερδών τις γαλλικές επιχειρήσεις Dassault και Thales.

Εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του προέδρου Σαρκοζί να οργανώσει επίσημη επίσκεψη με διάρκεια-ρεκόρ τεσσάρων ημερών, που περιελάμβανε 28 ολόκληρες ώρες ελεύθερου χρόνου και πολιτιστικών επισκέψεων για τον ίδιο και τη σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί.

Κακές εντυπώσεις

Η απόφαση αυτή ελήφθη σε μία προσπάθεια να εξαλειφθεί η κακή εντύπωση που είχε αφήσει η πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου Σαρκοζί στη χώρα το 2008. Ο κ. Σαρκοζί είχε μείνει τότε στην Ινδία μόλις 37 ώρες, ενώ ο εκνευρισμός και η διαρκής αποστολή μηνυμάτων από το κινητό του είχαν προκαλέσει τη χειρίστη των εντυπώσεων στους οικοδεσπότες του. Την ίδια στιγμή, οι Ινδοί αξιωματούχοι είχαν μείνει εμβρόντητοι το 2008 από την επιδεικτική αδιαφορία που είχε επιδείξει ο κ. Σαρκοζί για τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ινδίας, όπως για το Ταζ Μαχάλ, το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος είχε επισκεφθεί τότε για μόλις ένα μισάωρο.

Η προσωπική πρόσκληση που απηύθυνε ο Ινδός πρωθυπουργός Σινγκ στην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, είχε οδηγήσει την Κάρλα Μπρούνι να απαιτήσει από τους επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Μεγάρου των Ηλυσίων να φροντίσουν ώστε η επίσκεψη αυτή να περιλαμβάνει πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα.

Για τον λόγο αυτό, το τετραήμερο πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στην πόλη της Μπανγκαλόρ, κέντρο της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, την Αγκρα, για ενδελεχή επίσκεψη στο Ταζ Μαχάλ, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Δελχί και τη Βομβάη, έδρα των μεγάλων επιχειρήσεων. Το απόγευμα του προπερασμένου Σαββάτου, μετά την επίσκεψη στην έδρα της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας στην Μπανγκαλόρ, όπου η κ. Μπρούνι επισκίασε σύμφωνα με τα ινδικά ΜΜΕ τις κυρίες-υπουργούς της αποστολής (Βαλερί Πεκρές, Κριστίν Λαγκάρντ και Μισέλ Αλιό-Μαρί), το προεδρικό ζεύγος επιβιβάσθηκε σε ιδιωτικό αεροσκάφος Falcon για να μεταβεί στο Μνημείο του Ερωτα, το Ταζ Μαχάλ.

Παρά τον αποκλεισμό των ινδικών ΜΜΕ από το Ταζ Μαχάλ, οι σχολιαστές του ινδικού Τύπου δεν φάνηκαν να δυσανασχετούν, υιοθετώντας την αφήγηση του ερωτευμένου ζεύγους, που επιθυμεί λίγες στιγμές μοναξιάς. Λίγο πριν επιβιβασθεί στο αεροσκάφος για την επίσκεψη στον εντυπωσιακό ναό, η κ. Μπρούνι προσέφερε στους δημοσιογράφους την «ατάκα» του ταξιδιού, λέγοντας στα αγγλικά: «Η Ινδία είναι όνειρο». Ο Γάλλος πρόεδρος κέρδισε έτσι το στοίχημα: Η «Καρλα-μάνια» είχε κερδίσει τα ινδικά ΜΜΕ, που διαγωνίσθηκαν σε τίτλους όλη την εβδομάδα, όπως «Η φινέτσα της Κάρλα αφήνει άφωνη την Μπανγκαλόρ» και «Ο έρωτας της Κάρλα με την Ινδία», ενώ τα άρθρα τους περιείχαν εκτενείς αναφορές στις ενδυματολογικές επιλογές της Πρώτης Κυρίας.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_12/12/2010_425703
(12/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.