Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα είχε ο καμικάζι της Στοκχόλμης

Ο φερόμενος ως τρομοκράτης της Στοκχόλμης αναφέρει στη διαθήκη του ότι έδρασε ύστερα από παρότρυνση του Ισλαμικού Kράτους του Ιράκ, της ένοπλης πτέρυγας της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, αναφέρει σήμερα το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμικών ιστοσελίδων (SITE).

Στη διαθήκη αυτή, ο Ταϊμούρ Αμπντέλ Ουαχάμπ του οποίου η ταυτότητα αποκαλύφθηκε από την ισλαμική ιστοσελίδα «Σουμούχ αλ-Ισλάμ» η οποία ανάρτησε σειρά φωτογραφιών του, αναφέρει ότι εκπλήρωσε μια υπόσχεση του Ισλαμικού Kράτους του Ιράκ, σύμφωνα με το SITE.

«Το Ισλαμικό Kράτος του Ιράκ εκπλήρωσε την υπόσχεση που σας είχε δώσει», γράφει ο καμικάζι στη διαθήκη του, σύμφωνα με το SITE.

Το Σεπτέμβριο του 2007, το Ισλαμικό κράτος του Ιράκ δημοσίευσε ανακοίνωση του ηγέτη του, του Αμπού Ομαρ αλ Μπαγκντάντι, στην οποία ζητούσε εκδίκηση, καθώς στη Σουηδία είχαν δημοσιευθεί σκίτσα που είχαν κριθεί ότι προσβάλλουν τον προφήτη Μωάμεθ. Υποσχόταν επίσης οικονομική ανταμοιβή σε αυτόν που θα σκοτώσει τον σουηδό σκιτσογράφο Λαρς Βιλκς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, ο Ταϊμούρ Αμπντέλ Ουαχάμπ είχε φύγει από τη Βαγδάτη το 1992 για τη Σουηδία και αργότερα, το 2001, πήγε να σπουδάσει στη Βρετανία.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξήγαγε έρευνα σε μια κατοικία στο Μπεντφορντσάιρ, βόρεια του Λονδίνου όπου διέμενε ο άνδρας.

Παράλληλα τα βρετανικά και τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης ήταν ένας γεννημένος στο Ιράκ Σουηδός, ηλικίας 28 ή 29 ετών, που σπούδαζε στο Μπεντφορντσάιρ στην Αγγλία.

Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν από τις βρετανικές αρχές.

«Παραμένουμε σε στενή επαφή με τις σουηδικές αρχές», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο BBC εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών. «Θα ήταν ανάρμοστο αυτή την ώρα να σχολιάσουμε την έρευνά τους που είναι σε εξέλιξη».

Η σουηδική αστυνομία ανέφερε ότι εκτιμά πως ο δράστης έδρασε από μόνος του, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει αποκλείσει άλλες εκδοχές. Εμπειρογνώμονας του σουηδικού στρατού στις εκρηκτικές ύλες είπε ότι ο βομβιστικός μηχανισμός δείχνει να ήταν δουλειά ενός «ερασιτέχνη».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (13/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.