Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Κι άλλη, μεγαλύτερη άσκηση της Σεούλ με πραγματικά πυρά

Reuters, A.P.
(23/12/2010)
ΣΕΟΥΛ. Σε νέα όξυνση οδηγούνται οι σχέσεις της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα, καθώς η Σεούλ ετοιμάζεται σήμερα να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στρατιωτική άσκηση, από ξηράς, θαλάσσης και αέρος, και μάλιστα με πραγματικά πυρά, σε μια προφανή επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος της στον βόρειο γείτονά της.

Η διεξαγωγή της άσκησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί περίπου 50 χλμ. βορείως της Σεούλ και κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, φιλοδοξεί να στείλει ένα μήνυμα προς την Πιονγιάνγκ, ότι δεν πρόκειται να αφήσει «ατιμώρητη» ενδεχόμενη νέα επίθεση.

«Θα τιμωρήσουμε αυστηρά τον εχθρό αν μας προκαλέσει ξανά, όπως με τον βομβαρδισμό της νήσου Γεονπιόνγκ», δήλωσε χθες ο ταξίαρχος Τζου Εουν Σικ.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο γειτόνων κορυφώθηκε, τον περασμένο μήνα, όταν η Βόρεια Κορέα βομβάρδισε την αμφισβητούμενη νήσο Γεονπιόνγκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο πολίτες. Ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας Λι Μιουνγκ Μπακ δέχθηκε έντονη κριτική, επειδή θεωρήθηκε ότι δεν αντέδρασε αρκούντως δυναμικά στην πρόκληση, ωθώντας τον προφανώς να εγκαταλείψει την πολιτική της διαλεκτικής και να στραφεί προς τη στρατιωτική βία.

Τη Δευτέρα, η Νότια Κορέα διεξήγαγε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη νήσο, προκαλώντας μόνο τη φραστική αντίδραση της Βόρειας Κορέας, η οποία πάντως προειδοποίησε ότι θα απαντήσει αν η Σεούλ συνεχίσει τις ασκήσεις, προκαλώντας φόβους για ενδεχόμενο ολομέτωπου πολέμου.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, η Πιονγιάνγκ προέβη σε συμφιλιωτικές κινήσεις, δηλώνοντας ότι θα επιτρέψει την επιστροφή των διεθνών επιθεωρητών για τον έλεγχο του πυρηνικού οπλοστασίου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.