Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Νοτιοκορεατικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί Γεονγκπγεόνγκ.

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο τα νοτιοκορεατικά στρατιωτικά γυμνάσια με αληθινά πυρά στο νησί το οποίο τον Νοέμβριο είχε βομβαρδίσει η Βόρεια Κορέα, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap.

Η έναρξη των γυμνασίων καθυστέρησε εξαιτίας της ομίχλης. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τα γυμνάσια θα διαρκούσαν λιγότερο από δύο ώρες.

Στους κατοίκους του νοτιοκορεατικού νησιού Γεονγκπγεόνγκ και σε αυτούς από τέσσερα γειτονικά νησιά ζητήθηκε να σπεύσουν στα καταφύγια.

Ανάλογη οδηγία δόθηκε και σε όλα τα νησιά της Κίτρινης Θάλασσας στα σύνορα με την Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοτιοκορεατικού Γενικού Επιτελείου.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε απειλήσει ότι θα απαντήσει με «απρόβλεπτα αμυντικά χτυπήματα» /

Στρατιωτική πηγή δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα προετοιμάζει τα κοντινά στο νησί οπλικά της συστήματα.

Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Νότιας Κορέας δήλωσε πως η Σεούλ είναι έτοιμη να απαντήσει «άμεσα και δυναμικά» αν προκληθεί από τη Βόρεια Κορέα.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap μετέδωσε πως το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας έχει ήδη στείλει δυο αντιτορπιλικά στην Κίτρινη Θάλασσα και πολεμικά αεροσκάφη βρίσκονται σε αναμονή στην Δυτική Ακτή.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν απαντά στις στρατιωτικές ασκήσεις της Σεούλ

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι «δεν αισθάνεται την ανάγκη» να αντιδράσει τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα από τη Νότια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα «δεν αισθάνεται την ανάγκη για αντίμετρα έπειτα από κάθε επονείδιστη στρατιωτική πρόκληση, όπως θα έκανε όποιος επιζητεί εκδίκηση αφού δέχθηκε ένα πλήγμα», αναφέρεται στο τηλεγράφημα που μεταδόθηκε από το KCNA.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας είναι αποτέλεσμα ενός «δόλιου σεναρίου» που εξυφάνθηκε από «τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές και τις πολεμοχαρείς στρατιωτικές μαριονέτες τους της Νότιας Κορέας» για να προκαλέσουν μία στρατιωτική αντίδραση στη Βόρειας Κορέας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Πιονγκγιάνγκ που είχε προειδοποιήσει ότι ανταποδοτικά πλήγματα της Βόρειας Κορέας «θα κατέστρεφαν τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός πρωταθλητής της ειρήνης και ποιος είναι αυτός που πραγματικά ξεκινά τον πόλεμο».

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση της Βόρειας Κορέας στις νοτιοκορεατικές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

Μόσχα δεν είναι αισιόδοξη για την ένταση στην κορεατική χερσόνησο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η ένταση ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα είναι πολύ υψηλή και ότι η Μόσχα «δεν είναι αισιόδοξη» για την κατάσταση, καλώντας τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη. Δεν μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία για την κατάσταση αυτή», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη Ρωσία ανήκει η πρωτοβουλία για τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού η Βόρεια Κορέα διατύπωσε την απειλή ότι θα απαντήσει με τις στρατιωτικές της δυνάμεις στις σημερινές νοτιοκορεατικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η συνεδρίαση δεν κατέληξε σε κοινή απόφαση διότι οι δυτικές δυνάμεις επεδίωκαν την καταδίκη της Πιονγκγιάνγκ για την ένταση, ενώ η Ρωσία και η Κίνα ήταν αντίθετες.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας «όχι να καταδικασθεί κάποιος, αλλά απλώς για να σταλεί ένα μήνυμα» προς τις δυο πλευρές για αυτοσυγκράτηση.

«Παρά ταύτα, το μήνυμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήταν σαφές: είναι αναγκαίο να απόσχουμε από οποιεσδήποτε προκλητικές ενέργειες μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάστασης». «Ελπίζουμε ότι μήνυμα ελήφθη και από τις δύο πλευρές», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (20/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.