Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Βορειοκορεατικές βολές κοντά σε ασκήσεις της Σεούλ

ΣΕΟΥΛ. Με μια νέα παρ’ ολίγον επίθεση απάντησε, χθες, η Βόρεια Κορέα στις τετραήμερες στρατιωτικές ασκήσεις της Σεούλ, που διεξάγονται με πραγματικά πυρά από την Τρίτη κοντά στα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα. Οβίδες του βορειοκορεατικού πυροβολικού εκτοξεύτηκαν προς την περιοχή όπου διεξάγονται οι ασκήσεις, αν και προσγειώθηκαν τελικά στη βορειοκορεατική πλευρά της εύφλεκτης ζώνης.

Δύο εβδομάδες μετά τον βομβαρδισμό του νησιού Γεονγκπεόνγκ από την Πιονγιάνγκ, που προκάλεσε τον θάνατο δύο στρατιωτών και δύο πολιτών και πυροδότησε πολεμικό κλίμα στην κορεατική χερσόνησο, η Σεούλ σκληραίνει τη στάση της, ενώ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου Λι Μιουνγκ Μπακ, η κυβέρνηση δρομολογεί τη «σταδιακή οχύρωση των νησιών στη διαφιλονικούμενη περιοχή». Επιπλέον, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα συμφώνησαν να προχωρήσουν σε νέα κοινά γυμνάσια.

Οι χθεσινές βορειοκορεατικές βολές, που αποδείχθηκαν άσκηση ενώ είχαν ήδη προκαλέσει πανικό στις νευρικές χρηματαγορές στη Νότια Κορέα, ερρίφθησαν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επίσκεψη στη Σεούλ του Αμερικανού ναυάρχου Μάικ Μάλεν, επικεφαλής του μεικτού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο κ. Μάλεν άσκησε πιέσεις στην Κίνα «να τιθασεύσει» τη σύμμαχό της Βόρεια Κορέα και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απροθυμία του Πεκίνου, όπως είπε, να συμμορφώσει τη γειτονική χώρα. Αναφερόμενος στην επίθεση της 23ης Νοεμβρίου στο νησί Γεονγκπεόνγκ, κατήγγειλε τον Βορρά για «φιλοπόλεμη και επικίνδυνη συμπεριφορά».

Την Τρίτη, το Πεκίνο επέκρινε με τη σειρά του τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην Ασία για την άρνησή τους να συνομιλήσουν με τη Β. Κορέα, σημειώνοντας ότι ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη. Ο κ. Μάλεν, πάντως, παρατήρησε ότι η κινεζική οικονομία «εξαρτάται από τη σταθερότητα»... «Οι ηγέτες», τόνισε αναφερόμενος στους Κινέζους, «πρέπει να ηγούνται, ειδικά για την αποτροπή κρίσεων και την πρόληψη αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων που προέρχονται καταφανώς από την ηγεσία της Πιονγιάνγκ».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_09/12/2010_425231
(9/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.