Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ασαντ: Να ζητήσει η Ε.Ε. ένταξη Τουρκίας

Δηλώσεις του Σύρου προέδρου στην «Μπιλντ» και τη «Χουριέτ»

Τον σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής επισημαίνει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, προτρέποντας ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Ενωση να καλέσει την Τουρκία να ενταχθεί άμεσα σε αυτήν, σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ». Σε παράλληλη συνέντευξή του στη «Χουριέτ» ο κ. Ασαντ προτείνει τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, στα πρότυπα της ζώνης του Σένγκεν, μεταξύ Τουρκίας, Συρίας, Ιράν και άλλων γειτονικών χωρών.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Μπιλντ» εάν πιστεύει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ και στρέφεται προς τον ισλαμικό κόσμο, ο κ. Ασαντ λέει ότι μάλλον η Δύση απομακρύνεται από την Τουρκία, «η οποία τα τελευταία τρία χρόνια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση κάποιων ισορροπιών». «Ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, μετά την εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σίγουρα δεν επιθυμείτε οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας ή Τουρκίας και Ιράν να είναι κακές», λέει με νόημα ο κ. Ασαντ, για να προτρέψει στη συνέχεια την Ε.Ε. να ζητήσει την ένταξη της Τουρκίας, «διότι έχει ανάγκη μια ισλαμική χώρα για να μη μετατραπεί σε χριστιανική λέσχη».

«Ομιλείτε διαρκώς για ανοιχτούς ορίζοντες, για τον διάλογο μεταξύ πολιτισμών, εσείς όμως δεν μπορείτε να διεξαγάγετε διάλογο όταν απομονώνεστε και περιορίζεστε σε έναν πολιτισμό», λέει ο Σύρος πρόεδρος. «Να γνωρίσετε το Ισλάμ καλύτερα, διαφορετικά θα υπάρχει πάντα πρόβλημα στην ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στην κοινωνία σας», ξαναπροτρέπει.

Ενδιαφέρουσα είναι η απάντησή του στη «Χουριέτ», σε ερώτηση για το τι πιστεύει για την ιδέα της «Συνεύρεσης Οθωμανικών Εθνών», ιδέα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Εξηγεί ότι δεν έχει αξιολογήσει την πρόταση, αλλά πιστεύει ότι ο τουρκικός λαός πρέπει να προσδιορίσει τη διαφορά μεταξύ Οθωμανικού Εθνους και Τουρκίας. Και δεν θεωρεί σωστό κάποιος να του πει ότι προέρχεται από το τουρκικό έθνος. «Αραγε, η ιδέα συνδέεται με τα σύνορα;», αναρωτιέται. «Δεν νομίζω ο Νταβούτογλου να εννοεί την εξάπλωση της Τουρκίας», απαντά στον εαυτό του. Ολα αυτά ελέχθησαν παραμονές της δεύτερης συνόδου του Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας - Συρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα και τέσσερις ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου - Ισραήλ για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που εξόργισε την Τουρκία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_22/12/2010_426381
(22/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.