Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Η ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε..Ε. προτεραιότητα της κυβέρνησης στο Μαυροβούνιο

Η νέα κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα προσηλωθεί στην εκπλήρωση των κριτηρίων για τη συνέχιση της πορείας ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην περαιτέρω υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Ίγκορ Λούκσιτς κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

Η συνεδρίαση της Βουλής του Μαυροβουνίου συνεχίζεται και σήμερα και το απόγευμα αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μίλο Τζουκάνοβιτς, είπε ότι οι όροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν το κράτος δικαίου, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την ελευθερία των ΜΜΕ, τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και την επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων.

«Πρόκειται για δύσκολο, αλλά υλοποιήσιμο έργο που θα μας οδηγήσει στην τελευταία πιο απαιτητική φάση της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Λούκσιτς προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Αναφερόμενος στους στόχους της εξωτερικής πολιτικής ο κ. Λούκσιτς υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η οποία προϋποθέτει πολιτική καλής γειτονίας και περιφερειακή συνεργασία.

Ο κ. Λούκσιτς, απέρριψε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση θα ενεργεί υπό τη σκέπη του πρώην πρωθυπουργού, Μίλο Τζουκάνοβιτς τονίζοντας ότι αρκετές φορές είχε την ευκαιρία να αποδείξει ότι «έχει δικό του τρόπο σκέψης».

«Το γεγονός ότι ο Μίλο Τζουκάνοβιτς είναι ένας άνθρωπος τον οποίο σέβομαι και ότι ήταν μεγάλη τιμή που συνεργαστήκαμε, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα ενεργεί υπό την επιρροή άλλων», είπε.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στον κ. Λούκσιτς τονίζοντας ότι δεν έκανε αναφορά στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Στη νέα κυβέρνηση του Μαυροβουνίου μετέχουν δύο αντιπρόεδροι και 15 υπουργοί.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (29/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.