Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks: Βαθιά διείσδυση της Royal Dutch Shell στην κυβέρνηση της Νιγηρίας

Η Royal Dutch Shell ήταν ενήμερη για «κάθε κίνηση» της κυβέρνησης της Νιγηρίας, κατά τηλεγράφημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα.

Η εταιρεία Royal Dutch Shell είχε εισδύσει σε υπουργεία-κλειδιά στη Νιγηρία και διέθετε πρόσβαση σε κάθε κίνηση των πολιτικών της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας της Αφρικής, γράφει η εφημερίδα The Guardian επικαλούμενη τηλεγραφήματα διπλωματικών των ΗΠΑ που δημοσιοποίησε το Wikileaks.

Το κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας στη Νιγηρία, η Αν Πικάρντ, φέρεται, κατά τα έγγραφα, να είχε πει σε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Αμπούτζα τον Οκτώβριο του 2009 ότι η Shell διέθετε πληροφορίες για μυστικές διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένης μιας επιστολής που κατεδείκνυε πως η Νιγηρία είχε υποβάλει προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κίνα.


«Είπε ότι η GON [η κυβέρνηση της Νιγηρίας] έχει ξεχάσει ότι η Shell έχει ανθρώπους σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία και ότι η Shell συνεπώς έχει πρόσβαση σε όλα όσα συμβαίνουν στα υπουργεία αυτά», φέρεται να ανέφερε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Νιγηρία Ρόμπιν Ρενέ Σάντερς σε τηλεγράφημά της στην Ουάσινγκτον, κατά τον Γκάρντιαν.

Η Νιγηρία, η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική εταιρεία της Αφρικής, και η ενεργειακή της βιομηχανία, κυριαρχούνταν επί δεκαετίες από τις μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Exxon Mobil, Total και Shell.

Όμως η παραγωγή πετρελαίου αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα λόγω των επιθέσεων σε αγωγούς και εξέδρες από οργανώσεις ανταρτών στο Δέλτα του Νίγηρα, που πολλαπλασιάστηκαν και εντάθηκαν από τα μέσα του 2006 ως το 2009, όταν η κυβέρνηση κήρυξε αμνηστία για τα μέλη αντάρτικων οργανώσεων και οι ενέργειες δολιοφθοράς και οι απαγωγές εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα μειώθηκαν αισθητά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Πικάρντ επεδίωξε να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με την δράση των ανταρτών, η οποία στο αποκορύφωμά της είχε μειώσει κατά το 25% την παραγωγή πετρελαίου. «Υποστήριξε ότι η Shell είχε ‘πληροφορίες’ πως ένας ως τρεις πύραυλοι εδάφους-αέρος (SAMs) μπορεί να έχουν φθάσει στα χέρια των Νιγηριανών αντάρτικων οργανώσεων, αν και εμφανίστηκε κάπως επιφυλακτική για αυτή την πληροφορία και διερωτήθηκε εάν τέτοια ευαίσθητα οπλικά συστήματα θα μπορούσαν να αντέξουν για πολύ στο σκληρό περιβάλλον στο Δέλτα του Νίγηρα» .

Αποτελεί ειρωνεία το ότι η Πικάρντ είπε ότι την ανησυχούσε το ότι συζητούσε «ευαίσθητα» θέματα με αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ. «Η Πικάρντ μας είπε επανειλημμένα ότι δεν της αρέσει να συζητά με στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ διότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμφανίζει ‘διαρροές’», αναφέρει το έγγραφο που διέρρευσε.

Δεν ήταν διαθέσιμο στη Shell νωρίς το πρωί της Πέμπτης κάποιο στέλεχος αρμόδιο για να σχολιάσει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (09/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.