The Guardian
Οι βρετανικές αρχές δεν σημείωσαν «ουσιαστική πρόοδο» στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στις μουσουλμανικές κοινότητες που ζουν στη χώρα, παρά τους «σημαντικούς πόρους και χρόνο» που διέθεσαν στο συγκεκριμένο ζήτημα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις εκτιμήσεις Αμερικανών διπλωματών που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω των απόρρητων τηλεγραφημάτων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα WikiLeaks.
Η αποκάλυψη των επικριτικών αυτών σχολίων συμπίπτει χρονικά με την έρευνα που διεξάγει η βρετανική αστυνομία για τις διασυνδέσεις του βομβιστή αυτοκτονίας ο οποίος προσπάθησε να σκορπίσει τον θάνατο στη Στοκχόλμη. «Από τις 7/7 και έπειτα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αφιέρωσε χρόνο και χρήμα για να πλησιάσει τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας», έγραψε ένας Αμερικανός διπλωμάτης σε σημείωμά του που συνέγραψε τον Αύγουστο του 2006, λίγο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να ανατιναχθούν εν πτήσει επιβατικά αεροσκάφη, με υγρά εκρηκτικά. «Οι σημερινές περιστάσεις αποδεικνύουν πόσο μικρή ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε», καταλήγει το σχετικό τηλεγράφημα.
Οι αμερικανικοί φόβοι για την αδυναμία της Βρετανίας να αντιμετωπίσει τον θρησκευτικό εξτρεμισμό αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα σε μια στιγμή που η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνές της σε διαμέρισμα του Λούτον, στο πλαίσιο της ανάκρισης που διεξάγεται για τον Ταϊμούρ Αμπντουλγουαχάμπ αλ Αμπντάλι. Ο ιρακινής καταγωγής Σουηδός υπήκοος πυροδότησε παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα στη Στοκχόλμη, το περασμένο Σάββατο, λίγο πριν αυτοκτονήσει ο ίδιος με μία δεύτερη βόμβα με την οποία είχε ζωστεί. Για μία δεκαετία έζησε στο Λούτον, κατά τη διάρκεια της οποίας σπούδασε Αθλητική Φυσικοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Μπέντφορντσαϊρ.
Εγκατέλειψε το τέμενος
Στελέχη της μουσουλμανικής κοινότητας του Λούτον υποστηρίζουν ότι ο 28χρονος Αμπντάλι εξεμάνη και εγκατέλειψε το τέμενος της πόλης όταν εκείνα τον επέκριναν για τις εξτρεμιστικές του απόψεις.
Συνολικά, παρακολουθούσε τις προσευχές στο τζαμί για δύο μήνες την περίοδο 2006-07 και ήταν αρκετά δημοφιλής, αν και εκφράζονταν από τότε ανησυχίες για τις ακραίες θέσεις του. Μια ημέρα, ο ιμάμης εκφώνησε ένα πύρινο κήρυγμα εναντίον του εξτρεμισμού. Ο Αμπντάλι κατάλαβε ότι απευθυνόταν σε εκείνον και βγήκε από το τζαμί εξαγριωμένος. Εκτοτε, κανείς δεν τον ξαναείδε.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_15/12/2010_425934
(15/12/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.