Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Eρευνα για συνενόχους του βομβιστή

Ο 28χρονος Αμπντέλ Ουαχάμπ έστειλε ηχητικό μήνυμα για τους λόγους που έβαλε στόχο τη Σουηδία

Reuters, A.P., AFP

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Τα αισθήματα ανακούφισης από την αποτυχία της επίθεσης αυτοκτονίας στο κέντρο της Στοκχόλμης, το Σάββατο, διαδέχθηκε η ανησυχία για την ενδεχόμενη ύπαρξη συνενόχων του 28χρονου φανατικού ισλαμιστή Ταϊμούρ Αμπντέλ Ουαχάμπ. Σε ηχητικό μήνυμα που έστειλε από το κινητό του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων πριν από την έκρηξη που κόστισε τη ζωή του, ο Αμπντέλ Ουαχάμπ είπε ότι έβαλε στόχο τη Σουηδία επειδή υποστηρίζει σκιτσoγράφο που προσέβαλε τον Mωάμεθ και ότι διατηρεί στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Ο Αμπντέλ Ουαχάμπ φορούσε ζώνη με εκρηκτικά και μετέφερε επιπλέον εκρηκτικά, καθώς και καρφιά, στο σακίδιό του. Οι Αρχές εικάζουν ότι σκόπευε να μεταβεί σε πολυσύχναστη περιοχή και να ανατιναχθεί, αλλά η έκρηξη συνέβη νωρίτερα, σε κεντρικό μεν δρόμο αλλά χωρίς πολύ κόσμο γύρω του. Ο Αμπντέλ Ουαχάμπ έχασε αμέσως τη ζωή του, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.


Ο 28χρονος είχε γεννηθεί στο Ιράκ αλλά ζούσε στην Ευρώπη από τα 11 του χρόνια. Ηταν Σουηδός πολίτης και είχε σπουδάσει φυσιοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο του Λούτον στην Αγγλία. Στο τζαμί του Λούτον τον θυμούνται για τις ακραίες απόψεις του. Ο γραμματέας του ισλαμικού κέντρου του Λούτον, Φαρασάτ Λατίφ, είπε ότι ο νεαρός είχε περάσει τον μήνα του Ραμαζανιού του 2006 ή του 2007 στο τζαμί. «Ηταν πολύ φιλικός και ο κόσμος τον συμπαθούσε. Αλλά υπέπεσε στην προσοχή της επιτροπής μας γιατί κήρυττε εξτρεμιστικές ιδέες», είπε ο Λατίφ.

Ο διευθυντής του κέντρου είπε κατ’ ιδίαν στον Αμπντέλ Ουαχάμπ ότι οι ιδέες του αποτελούν «διαστροφή του Ισλάμ», αλλά εκείνος συνέχισε. «Οταν καταλάβαμε ότι δεν είχε σκοπό να σταματήσει, ο ιμάμης αποφάσισε να εκθέσει τον ίδιο και τις απόψεις του μπροστά σε όλους, στην πρωινή προσευχή, χωρίς να τον κατονομάσει. Ο Ταϊμούρ κατάλαβε ότι επρόκειτο για εκείνον και βγήκε έξω στο μέσον του κηρύγματος. Δεν τον ξαναείδαμε ποτέ», είπε. Ο 28χρονος ήταν εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και με τις πλέον αρχαϊκές ιδέες. Στο προφίλ που είχε αναρτήσει στο Ιντερνετ ανέφερε μεταξύ των προτιμήσεών του «το iPad μου» και το «ισλαμικό χαλιφάτο». Αναζητούσε, επίσης, δεύτερη σύζυγο, όπως προστάζουν οι πλέον συντηρητικές ερμηνείες του Ισλάμ, μέσω ιντερνετικής ιστοσελίδας εξεύρεσης ερωτικών συντρόφων.

Ταξίδια στη Μ. Ανατολή

Στην επιστολή του ζήτησε συγγνώμη από την οικογένειά του και αποκάλυψε ότι τα ταξίδια του, την τελευταία τετραετία, στη Μέση Ανατολή «δεν ήταν για δουλειές αλλά για τζιχάντ».Οι Αρχές συνεχίζουν να ερευνούν αν έδρασε μόνος ή αν είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα ή άλλες οργανώσεις. «Εικάζουμε ότι κάποιος τον βοήθησε», δήλωσε ο Σουηδός εισαγγελέας Τόμας Λίντστραντ.

«Τώρα τα ισλαμικά κράτη έκαναν αυτά που σας υποσχέθηκαν. Είμαστε εδώ στην Ευρώπη και στη Σουηδία, είμαστε πραγματικότητα, όχι επινόηση· δεν θα πω περισσότερα γι’ αυτό. Θα μιλήσουν οι πράξεις μας από μόνες τους, όσο δεν τερματίζετε τον πόλεμό σας κατά του Ισλάμ και την ταπείνωση του Προφήτη και την ηλίθια υποστήριξή σας προς το γουρούνι τον Βιλκς», ανέφερε το μήνυμα, που εστάλη μάλιστα σε δύο γλώσσες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.