Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Νέο πλήγμα στις ΗΠΑ από τον «μάρτυρα» Ασάντζ


Των Mary Beth Warner και Jill Petzinger
DER SPIEGEL


Διχασμένοι είναι οι σχολιαστές στη Γερμανία για το ποια πραγματικά είναι η αλήθεια για την σύλληψη στο Λονδίνο του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ, ως επίσης και η απόρριψη του αιτήματος του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση για τις κατηγορίες του βιασμού και της σεξουαλικής κακοποίησης που αντιμετωπίζει στη Σουηδία.

Παρόλα αυτά, οι σχολιαστές σε ένα πράγμα συμφωνούν απερίφραστα - ότι η φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να δέχεται σημαντικό πλήγμα. Η σύλληψη του Ασάντζ ήταν πρωτοσέλιδο σε όλες τις κύριες Γερμανικές εφημερίδες, με αρκετές να επισημαίνουν την θετική υποδοχή που έτυχε εκ μέρους της Ουάσιγκτον, και με πολλούς αρθρογράφους να εγείρουν το τι πραγματικά σημαίνει για την τελευταία παγκόσμια υπερδύναμη ο όρος «ελευθερία της πληροφόρησης.»

«Μας πολεμούν επειδή είμαστε μικροί…»
«Καλά νέα» χαρακτήρισε την εξέλιξη ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ενώ αρκετοί Αμερικανοί πολιτικοί που επανειλημμένα είχαν ζητήσει την σύλληψη του Ασάντζ, μεταξύ αυτών και η πρώην προεδρική υποψήφιος Σάρα Πέιλιν, δήλωσαν ότι πρέπει να εντοπισθεί και να κυνηγηθεί όπως ο Οσάμα Μπιλ Λάντεν.

Στην Αυστραλία, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ χαρακτήρισε παράνομη την διαρροή των εγγράφων στο Wikileaks, για να πάρει την επομένη απάντηση από τον ίδιο τον Ασάντζ. Αφού χαρακτήρισε τον ιστότοπο του «θύμα κατάφωρης αδικίας» τόνισε ότι «τόσο η πρωθυπουργός Γκίλαρντ όσο και η Χίλαρι Κλίντον ουδόλως επέκριναν τα άλλα μέσα πληροφόρησης, όπως την Guardian, τους New York Times και το Der Spiegel, για τον λόγο ότι είναι παλιά και μεγάλα, ενώ η Wikileaks είναι καινούργια και μικρή.» Ανέφερε επίσης ότι «η Αυστραλιανή κυβέρνηση επιχειρεί να εξοντώσει τον ταχυδρόμο επειδή δεν θέλει να αποκαλυφθεί η αλήθεια, που περιλαμβάνει πληροφορίες για τις δικές της διπλωματικές και πολιτικές συναλλαγές.» Από πλευράς της η εκπρόσωπος της Wikileaks, Κριστίν Χράφνσον, δημοσίευσε στο Twitter ότι «δεν θα μας φιμώσουν ούτε οι ενέργειες των δικαστικών αρχών ούτε η λογοκρισία των μεγάλων οργανισμών.»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μερικοί πολιτικοί εγείρουν τώρα θέμα για τα μέσα που αναδημοσίευσαν τις αποκαλύψεις του Wikileaks. Ο γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν δήλωσε ότι «οι New York Times διέπραξαν τουλάχιστον μία κολάσιμη πράξη. Ωστόσο αν διαπράχθηκε έγκλημα, αυτό θα διαφανεί από την διερεύνηση της υπόθεσης από το υπουργείο δικαιοσύνης.»

Τι πραγματικά σημαίνει η σύλληψη;
Στη Γερμανία, οι εφημερίδες διερωτούνται αν η σύλληψη του Ασάντζ σχετίζεται όντως με υπόθεση που αφορά αποκλειστικά την Σουηδική δικαιοσύνη ή με προσπάθεια να τον φιμώσουν. Αρκετές μάλιστα διερωτούνται πως μία χώρα η οποία προασπίζει και υποστηρίζει την ελευθερία της πληροφόρησης, τώρα να κινείται εναντίον της.
Και όλα αυτά, ενώ η φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθεί να δέχεται καθημερινά και νέα πλήγματα.

Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της αριστερίζουσας Berliner Zeitung. Όπως γράφει «η φήμη των ΗΠΑ όντως πλήγηκε από τις διαρροές του Wikileaks. Αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο η φήμη τους δέχεται μεγαλύτερο πλήγμα από τις παρούσες ενέργειες της με στόχο να φιμώσουν με κάθε μέσο την Wikileaks και τον επικεφαλής της. Με αυτό τον τρόπο, οι ΗΠΑ προδίδουν έναν από τους ιδρυτικούς τους μύθους. Την ελευθερία της πληροφόρησης. Και το πράττουν επειδή για πρώτη φορά από το τέλος του ψυχρού πολέμου κινδυνεύουν να χάσουν τον παγκόσμιο έλεγχο της πληροφόρησης.»

Άποψη με την οποία συνηγορεί ο αμερικανός ακτιβιστής για τις κοινωνικές ελευθερίες Τζον Μπάρλοου, ο οποίος αφού καταρρίπτει τις δημόσιες διακηρύξεις της Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι η μορφή της αντίδρασης έγκειται στο ότι ο Τζούλιαν Ασάντζ και η Wikileaks είναι οι πρώτοι που έκαναν χρήση του διαδικτύου εναντίον των ΗΠΑ. Είναι για αυτό τον λόγο για τον οποίο η Αμερικανική κυβέρνηση προδίδει μία από τις αρχές της δημοκρατίας», τόνισε.

Αντίθετα, στο άρθρο της συντηρητικής εφημερίδας Die Welt επισημαίνεται ότι «δεν έχουν αποδειχθεί οι ισχυρισμοί των υποστηρικτών του Ασάντζ ότι η σύλληψη του υπαγορεύθηκε από την Ουάσιγκτον. Προφανώς ο Ασάντζ υπέθεσε ότι η ελαστικότητα του νόμου και της τάξης που ισχύει στο διαδίκτυο, ισχύει και στην πραγματική ζωή. Εκεί ήταν που είχε λάθος. Η σύλληψη του είναι απόδειξη ότι στην πραγματική ζωή, οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του νόμου δικαίου μπορεί να είναι δυσβάσταχτες.»

Σκανδαλώδη και υπερβολική χαρακτηρίζει την σύλληψη η Financial Times Deutschland, που αφού επισημαίνει ότι η επιχείρηση δημιούργησε έναν μάρτυρα, διερωτάται αν η υπόθεση όντως αφορά τις κατηγορίες περί βιασμού. Μήπως διερωτάται, συνιστά προσπάθεια να απομακρυνθεί ο άνθρωπος, που σύμφωνα με αρκετούς Αμερικανούς πολιτικούς, είναι ο Νο 1 Δημόσιος Κίνδυνος;»

Ταυτόχρονα επισημαίνει το ότι κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει ποια πραγματικά εγκλήματα διέπραξε ο Ασάντζ με την δημοσιοποίηση των μυστικών εγγράφων, ή γιατί η ενέργεια του Wikileaks ήταν παράνομη και των New York Times όχι.»

Πιο σημαντικό το Wikileaks από τον ιδρυτή του
Η αριστερίζουσα Die Tageszeitung, αναγνωρίζει μεν ότι ο Τζούλιαν Ασάντζ είναι ο πρωταγωνιστής του Wikileaks, εντούτοις επισημαίνει ότι η ανάγκη για συνέχιση της λειτουργίας του ιστότοπου, είναι μεγαλύτερη και πιο σημαντική και από αυτό τον ίδιο. «Αν το Wikileaks δεν επιβιώσει από τις πρόσφατες επιθέσεις, τότε παρόμοιες ιστοσελίδες θα καταλάβουν την θέση του, ενόσω εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη. Ο Ασάντζ είναι ξεκάθαρος στις προθέσεις του. Θέλει να αποσταθεροποιήσει το σύστημα, ή όλα τα συστήματα. Αυτό μπορεί να το διασφαλίσει ο μεγάλος όγκος των πληροφοριών που δημοσιοποιήθηκαν. Οι θεσμοί που σήμερα δέχονται την επίθεση του Wikileaks, θα πρέπει τώρα να αποδείξουν την νομιμότητα των ενεργειών τους. Αν αυτό συμβεί, τότε ο Ασάντζ θα έχει σίγουρα επιτύχει κάτι για την δημοκρατία», καταλήγει η Die Tageszeitung.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.