Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Συμφωνία - σταθμό υπέγραψαν οι ηγέτες Ινδίας και Ρωσίας

Reuters, A.P., AFP

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Συμφωνία-σταθμό για την από κοινού παραγωγή πολεμικών αεροσκαφών τύπου Στελθ υπέγραψαν οι ηγέτες της Ινδίας και της Ρωσίας, κατά την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Ινδία. Το 2010 ήταν η χρονιά κατά την οποία οι ηγέτες των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου επισκέφθηκαν, ο ένας μετά τον άλλον, την Ινδία, σε αναζήτηση εμπορικής και στρατηγικής συνεργασίας.

Η ρωσοϊνδική συμφωνία αφορά τον σχεδιασμό και την παραγωγή 250-300 υπερηχητικών μαχητικών αεροσκαφών, μη ανιχνεύσιμων από τα ραντάρ, από την ινδική Hindustan Aeronautics και τη ρωσική Rosoboronexport. Κατά την υπογραφή της συμφωνίας δεν ανακοινώθηκαν χρηματικά ποσά, αλλά θεωρείται ότι η αξία των αεροσκαφών κυμαίνεται στα 35 δισ. δολάρια. Παράλληλα, η ρωσική Rosatom ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει 18 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες σε τρία σημεία της Ινδίας.

Η Ρωσία ήταν ο κύριος προμηθευτής όπλων της Ινδίας στον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από αρκετές χώρες της Δύσης. Τους τελευταίους έξι μήνες έχει επισκεφθεί την Ινδία ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν, συνοδευόμενοι από εκατοντάδες επιχειρηματίες και πολυάριθμους υπουργούς.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από τρία χρόνια ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σιγκ είχε επιστρέψει από τη σύνοδο του G8 στη Γερμανία παραπονούμενος ότι η σημασία που δόθηκε στην Ινδία ήταν ελάχιστη και ότι η σύνοδος ήταν χάσιμο χρόνου. Τα πράγματα έχουν αλλάξει θεαματικά, καθώς η μία μεγάλη χώρα μετά την άλλη σπεύδει να υποστηρίξει την ένταξη της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Την ώρα που πολλές μεγάλες οικονομίες του πλανήτη νοσούν, η οικονομία της Ινδίας έχει μέγεθος 1,3 τρισ. δολάρια και μεγεθύνεται με ρυθμούς περίπου 9% ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.