Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks: Η Σερβία γνώριζε πού βρισκόταν ο Μλάντιτς το 2008

Η Σερβία γνώριζε «πολύ καλά και επισήμως» που βρισκόταν ο Ράτκο Μλάντιτς το 2008, σύμφωνα με δηλώσεις Ισπανού διπλωμάτη που αναπαράχθηκαν σε ένα αμερικανικό διπλωματικό σημείωμα απ' αυτά που δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks, όπως γράφει η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα και άλλα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα αναφέρονται σε ανακρίσεις ορισμένων μελών των σερβικών προεδρικών υπηρεσιών και μιλούν για την παντελή «έλλειψη συνεργασίας» στο ζήτημα της ανεύρεσης του Μλάντιτς.

«Η Σερβία δεν συνεργάζεται καθόλου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και ήξερε πολύ καλά που βρίσκεται ο Ράτκο Μλάντιτς», σύμφωνα με τον ισπανό διπλωμάτη, Ραμόν Αμπάροα, που υπηρετούσε στα Βαλκάνια το 2008. Οι δηλώσεις του αναπαράχθηκαν σε αμερικανικό διπλωματικό δίκτυο.

Η εφημερίδα πάντως δεν διευκρινίζει σαφώς πότε έγιναν μέσα στο 2008 πριν ή μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Σερβία τον Ιούλιο από τις φιλοευρωπαικές δυνάμεις του πρωθυπουργού Μίρκο Τσβέτκοβιτς που αντικατέστησε τον εθνικιστή Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα.

Σε ερώτηση σχετική με τις αποκαλύψεις ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς επανέλαβε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αγνοεί παντελώς που βρίσκεται ο πρώην στρατιωτικός διοικητής Ράτκο Μλάντιτς .

«Εάν το γνωρίζαμε θα είχε συλληφθεί σήμερα και θα συλληφθεί αμέσως μόλις εντοπίσουμε πού βρίσκεται», απάντησε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΒΕΤΑ.

Σε άλλα έγγραφα αναφέρονται δηλώσεις του Ανώτατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Βαλεντίν Ινζκο, σύμφωνα με τις οποίες ο Ράτκο Μλάντιτς κρύβεται στο Βελιγράδι, μεταμφιεσμένος και με ψεύτικη ταυτότητα και βοηθούμενος να κρύβεται από μια ιδιωτική υπηρεσία ασφαλείας.

Ο Μλάντιτς καταζητείται επί χρόνια από το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία με τις κατηγορίες της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (9/12/2010)

1 σχόλιο:

  1. Μαζέψτε τους! Οπως αποκαλύπτεται από το wikileaks ο φιλοδυτικός Ταντιτς υποψιάζεται ότι η Ρωσσία πιθανότατα να ξέρει που κρύβεται ο Μλάντις , κ δεν το λέει...Πάλι καλά που η χώρα μας δεν αναμείχθηκε σε αυτά γιατί δε θα τη γλιτωναμε ούτε εμείς...Η Σερβία εχει πάρει εδώ κ καιρό το δρόμο της Δύσης άσχετα αν το παίζει διπλό ταμπλό..Ξεχάστε τις "ιερες συμμαχίες" κλπ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.